Vijesti

Moja priča: Anamarija Damjanić

Moja priča: Anamarija Damjanić

Moja priča: Anamarija Damjanić

Anamarija Damjanović, studentica prve godine Pravnog fakulteta svjedoči o svom učlanjenju u Zajednicu karmelskih laika BSI Hrvatski Leskovac.
Ana, kako si čula za ZKL?
O ZKL sam čula na vjeronauku kod časne Anice Marije u Hrvatskom Leskovcu. Na vjeronauk sam krenula u jesen ove godine, na nagovor jednog prijatelja koji dugo vremena odlazi na vjeronaučne susrete. I tako sam otišla i jako mi se svidjelo. Časna me uspjela zainteresirati za Boga i pomoći mi da shvatim koliko je On bitan, tj. najbitniji u našem životu, i da bez Njega ne možemo ništa. Rekla nam je da se osniva molitvena zajednica i da je korisno priključiti se jer će nam pomoći produbiti naš duhovni život. Iako je to molitvena zajednica, cijela stvar je dosta individualna, što znači da uključuje meditacije u tišini. Zavući se u tišinu i tako osluškivati Boga. Također, zajednica je uvijek tu da nam pomogne zajedničkom molitvom na naše nakane. Na početku sam bila pomalo skeptična, ali sam na kraju odlučila da mi uključivanje u ovakvu zajednicu može samo pomoći. I tako sam pristala. Doduše, ja sam daleko najmlađa u toj zajednici, ali to me nije obeshrabrilo. Iskreno se veselim vidjeti kako će ovo učlanjenje pozitivno djelovati na stvari u mom životu.

 

Zbog čega si se odlučila uključiti u zajednicu?
Pristupila sam molitvenoj zajednici kako bi mi pomogla u životu. Upravo to i očekujem. A stvari u mom životu će se popraviti kada se uspijem približiti Bogu, jer samo u Bogu se nalazi mir i sigurnost koja nam je potrebna. Ni jedan čovjek ne može nam dati ono što može Bog. Ljudi koji su u Bogu, bez obzira na sve probleme,istinski su sretni. I ja želim biti u Bogu, a zajednica mi može u tome pomoći.

 

Koja su tvoja očekivanja od Zajednice?
Zajednica će mi pomoći da posvetim Bogu više vremena, a do sada sam mu posvećivala premalo, ili nisam gotovo uopće. Kad sam došla na učlanjenje, svećenik je rekao da karmelska duhovnost znači zavući se u tišinu, meditacija, kontemplacija do mistike! I nije to sve bilo samo za svece, nego smo svi pozvani na svetost. To je ono što me posebno dotaknulo i potaklo na razmišljanje. Zar je moguće tako jako se približiti Bogu? Ja bih htjela kroz molitvenu zajednicu naučiti prepustiti život u Božje ruke i pustiti mu da On djeluje. Osim toga, zar nije super što ću uvijek imati ljude koji će se za mene moliti?

Želja mi je živjeti po Marijinu uzoru – Riječ Božju čuti, u srcu kontemplirati te se sa zahtjevima Riječi staviti potpuno na raspolaganje. Želim naći uzor života u karmelskim svecima o kojima za sada ne znam baš ništa, ali sam spremna naučiti. Moj cilj je da naučim više o Bogu, o svojoj vjeri, da ju proživljavam kroz molitvu, svete sakremente i kroz svoj djelovanje u društvu kojem živim. Jer tek kad ja nađem svoj mir i sreću u Bogu, moći ću onda drugima donositi sreću i mir što zaista želim, a ljudima danas je to više nego potrebno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

six + 12 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *