Vijesti

Duhovna obnova u Hrvatskom Leskovcu

Duhovna obnova u Hrvatskom Leskovcu

Duhovna obnova u Hrvatskom Leskovcu

Godišnja duhovna obnova za članove Zajednice karmelskih laika ove godine je održana 17. studenoga 2012. u samostanu časnih sestara karmelićanki na Leskovačkom brijegu. Obnovu je predvodio don Robert Zubović, simpatični i karizmatični svećenik Krčke biskupije, a trenutno župnik u Ogulinu u Gospićko-senjskoj biskupiji koji iza sebe ima bogato iskustvo apostolata u našoj zemlji i inozemstvu. Sudionici su bili uglavnom članovi ZKL-a, ali i drugi koji su prvi puta na ovaj način sudjelovali u zajednici. Tako se okupila grupa od tridesetak sudionika u kojoj su bile zastupljene sve dobne skupine. Središnja tema duhovne obnove bila je vjera, povodom Papinog proglašenja ove crkvene godine godinom vjere.

U nadahnutom predavanju don Robert je prenio poruku biskupske sinode održane u Rimu da je potrebno u svakoj prigodi očitovati svoju vjeru te svaki dan započinjati s punim pouzdanjem u Boga Oca. Govorio je o potrebi svakodnevne molitve i čitanja Svetog Pisma kao sredstvima rasta u vjeri i djetinjem pouzdanju u Oca te potrebi obraćenja. Posebno je naglašavao važnost zajedničke molitve u obitelji. Nakon predavanja u šutnji smo promišljali ono o čemu smo slušali. To vrijeme su sudionici iskoristili za meditaciju u tišini samostanskog parka sa postajama Križnog puta i „Brdom Karmel“. Prilika za ispovijed bila je prije misnog slavlja, osobito radosnog i obogaćenog skladnim pjevanjem dijelova mise i prigodnim pjesmama po odabiru predsjednice Zajednice gospođe Renate Ivoš-Krajina, koja je predvodila pjevanje i svirala na harmoniju.

U duhovnu obnovu bio je uključen i radni dio u kojem su sudionici podijeljeni u nekoliko skupina raspravljali posebne teme koje su se odnosile na položaj i ulogu vjernika u aktualnom trenutku. Prema izlaganjima moderatora skupina taj dio je bio posebno zanimljiv i prožet živim svjedočenjima. Složili smo se da vjernici moraju biti hrabriji u svjedočenju svoje vjere i očitovanju svog kršćanskog identiteta. Zato ne smiju stajati skrštenih ruku dok ih se svakodnevno nastoji istisnuti iz javnog života, nego kao aktivni članovi modernog društva trebaju svjedočiti djelima kršćanske ljubavi. Na kraju su se sudionici radosni i duhovno osnaženi vratili svojim obiteljima.
Ana Marija Damjanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

6 + sixteen =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *