Vijesti

Duhovna obnova na Krku

Duhovna obnova na Krku

Duhovna obnova na Krku

Zajednica karmelskih laika BSI Zagreb na Krku je 9. ožujka 2013. godine  imala duhovno obnovu.

Radosni zbog predstojeće duhovne obnove, rano ujutro 9. ožujka krenuli smo prema Krku. Mala grupa od 15-oro laika i dvije časne sestre nije se dala obeshrabriti maglom i kišom koja nas je pratila putem. Dobro raspoloženi i u radosnom iščekivanju oko 9 sati smo stigli na odredište, u kuću Bosonogih Karmelićana u mjestu Krk. Prekrasan pogled na more i grad Krk oduševio nas je, te smo nakon kratke okrepe uz kekse, čaj i kavu prionuli duhovnoj obnovi. Duhovnu obnovu predvodio je otac Vjenceslav Mihetec, a započeli smo slaveći Boga pjesmom i molitvom. Govoreći kratko o životu i djelu sv. Terezije Avilske o. Vjenceslav nastojao je nama karmelskim laicima pojasniti kako karmelsku duhovnost živjeti u svakodnevnom životu. Pri tome je nastojao upozoriti na zamke i prepreke na duhovnom putu kojim su prije prošli karmelski sveci. Objasnio nam je da je motrenje molitva intimne povezanosti s Bogom, a najbolji primjer je Blažena Djevica Marija koja je takvim načinom molitve na savršen način nasljedovala svoga sina Isusa Krista. Osobina onih koji žele savršeno nasljedovati Krista je poslušnost Crkvi koja stoji ispred poniznosti. Isus je bio poslušan Ocu do smrti na križu, i upravo ga je takva poslušnost dovela do uskrsnuća.

O. Vjenceslav podsjetio nas je i na tri božanske kreposti: vjeru, nadu i ljubav. Naglasio je da za vjeru treba moliti i produbljivati ju, a pri tome je istaknuo problem današnjeg vremena – odnos vjere i života. Djevica Marija je za nas kršćane most vjere jer dok su apostoli i ostali učenici bili u očaju i beznađu nakon Isusove smrti, ona je jedina vjerovala da će uskrsnuti kao što je obećao. Izrekom o odricanju u duhu karmela, „Odričem se onoga što ne daje Bogu mjesto u meni“, dao nam je jednostavan primjer kako moliti i živjeti karmelsku duhovnost. Pravo odricanje je jedino iz ljubavi i zato „Tko hoće biti s Bogom mora se odreći sebe“. Molitveni život se razvija kroz razmatranje i meditaciju. Svoj vrhunac doseže u kontemplaciji (motrenju), postizanje koje je karmelski ideal. Praktični savjeti za duhovni život kako ih je prikazao o. Vjenceslav oduševili su nas i potaknuli da „poravnamo put Gospodinu“ u svom životu. Uslijedilo je vrijeme za osobnu molitvu i ispovijed. U 11:30 otac Vjenceslav predslavio je sv. Misu na kojoj smo mogli izreći svoje molitve i prošnje Bogu. Nakon vrlo ukusnog ručka koji su priredili i poslužili naši ljubazni domaćini imali smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za šetnju prekrasnim mjestom Krk. Iako nas je cijelo vrijeme pratila kiša, shvatili smo to kao Božji dar, jer sunca će ionako biti dovoljno za mjesec ili dva. U 15 sati domaćini su poslužili kekse i kavu te smo nakon kratke okrepe mogli poslušati i drugi dio predavanja. Kao i na početku duhovne obnove, započeli smo pjesmom i molitvom koje je predvodio o. Vjenceslav. Strpljivo i s mnogo ljubavi odgovarao je na naša pitanja. Nakon završetka predavanja u 17 sati predvodio je zajedničko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Okrijepljeni molitvom i obogaćeni duhovnim plodovima u 18 sati krenuli smo prema Zagrebu gdje smo sretno stigli oko 21 sat. I što reći na kraju? Bilo nam je izuzetno lijepo. Bila je to naljepša duhovna obnova do sada. Vjerujem da ćemo opet doći na duhovnu obnovu na Krk. Hvala dragom Bogu i ocu Vjenceslavu Mihetecu!

Tatjana Horvat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

16 − sixteen =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *