Vijesti

Osnutak ZKL-a BSI u Strmcu

Osnutak ZKL-a BSI u Strmcu

Osnutak ZKL-a BSI u Strmcu

U subotu 13. travnja 2013. naša karmelska obitelj obogaćena je još jednom Zajednicom karmelskih laika Božanskog Srca Isusova. Zajednicama u Zagrebu, Hrvatskom Leskovcu, Slavonskom Brodu i Splitu pridružila se i Zajednica u Strmcu. Članovi Zajednice karmelskih laika okupljali su se u strmečkom samostanu posljednjih sedam mjeseci na zajednička druženja, molitvu i predavanja s. Anice Marije koja je započela i inicirala osnutak Zajednice u Strmcu. Novim članovima pridružili su se i već pridruženi članovi koji su svoje karmelsko putovanje započeli u Zajednici karmelskih laika Zagreb.

Posebnost ovog osnutka bila je prisutnost Majke Angeline i svih članica vrhovnog vijeća koje su uveličale ovo naše slavlje. Posebno su bili počašćeni novi članovi kojima je ovo bio jedinstveni događaj i radostan susret koji će im ostati u trajnoj uspomeni.

Osnutak je započeo svečanim euharistijskim slavljem u našoj kapeli Presvetog Srca Isusova, koje je predvodio o. Dario Tokić OCD. U svojoj propovijedi ohrabrio je nove i stare članove Zajednice i podržao ovaj način okupljanja oko redovničkih zajednica koje su otvorene da budu škole molitve i koje vjernicima nude mjesto susreta s Bogom i prijateljevanja s Njim. Nakon Euharistije svi prisutni okupili su se u dvorani gdje je održana osnivačka skupština tijekom koje je s. Kristina Pišković, provincijalna poglavarica, svečano proglasila Zajednicu karmelskih laika u Strmcu osnovanom. Zatim su u Zajednicu karmelskih laika primljena 23 člana koji su izricanjem svečanog obećanja potvrdili da žele „služiti Bogu i Crkvi u duhu karizme Karmela Božanskog Srca Isusova“ po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju i svetog Josipa. Da su postali članovi Zajednice karmelskih laika potvrdili su i znakovi pripadnosti Zajednici: karmelski grb i spomen-sličica. Zajedništvo među Zajednicama karmelskih laika posvjedočeno je i prisutnošču voditeljica Zajednica u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu koje su novim članovima predale znakove pripadnosti. Obnovom obećanja pridruženi članovi iz Zajednice u Zagrebu postali su članovi novoosnovane Zajednice.

Nakon svečanog primitka novih članova, pristupilo se biranju vodstva Zajednice. Na početku su se predstavili kandidati predloženi za vodstvo. To su bila iskrena sjedočanstva svakodnevnog življenja vjere i povezanosti s Karmelom. Neki od kandidata rado se sjećaju početaka i osnutka našeg samostana u Strmcu i prvih sestara koje su ovdje djelovale. U tajnom glasovanju izabrane su četiri članice vodstva. Za voditeljicu Zajednice izabrana je gospođa Ankica Jelenc. U vodstvo Zajednice izabrane su i s. Anica Marija i s. Viktorija kao predstavnice sestarske zajednice.

I osnutak Zajednice i primitak novih članova i izabrano vodstvo – sve su to bili razlozi za radosno čestitanje koje je slijedilo nakon izbora koje je preraslo u radosno druženje i slavlje zbog ovog radosnog događaja. Svoju čestitku članovima i cijeloj Zajednici izrekla je Majka Angelina: „Čestitam Vam na vašoj odluci da nam se kao pridruženi članovi pridružite u življenju karmelske duhovnosti.“ Zadaću Zajednice karmelskih laika sažela je u jednu sržnu rečenicu: „Zajedno ćemo jačati Crkvu i spašavati duše za Krista.“ Njezine su riječi duboko odjeknule u našim srcima i ohrabrile nas za nastojanja da karmelskom duhovnošću obogatimo mjesto i kraj u kojem živimo i djelujemo. Nakon Majke Angeline, svoje srdačne čestitke izrekle su voditeljice drugih Zajednica: Renata Krajina, Tatjana Horvat i Antonija Martić i svojim riječima potvrdile obiteljski duh koji sve članove povezuje u jednu, čvrstim vezama molitve i međusobne ljubavi povezanu, obitelj.

Svoje čestitke izrekao je i župnik župe Sveta Nedelja vlč. Marijan Kušenić koji je izrazio svoj ponos i radost što na području župe postoji i jedna ovakva zajednica nadahnuta karmelskom duhovnošću. Pohvalio je i ohrabrio aktivno sudjelovanje u životu župe i uključivanje karmelskih laika u sve aktivnosti i akcije vezane uz župu. Izrazio je nadu i molitvu da naša Zajednica postane blagoslov za cijelu župu i poticaj za sve župljane.

Zahvaljujemo Majci Angelini i njezinom vijeću za njihovu prisutnost među nama u ovom radosnom događaju i za lijepe riječi ohrabrenja i poticaja. Radujemo se što je pred nama vrijeme u kojem će Zajednica karmelskih laika u Strmcu još bolje upoznavati našu duhovnost i rasti u ljubavi prema Gospodinu i u prijateljevanju s Njim. Neka nas u tome prati zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Josipa.

 

Osvrt na osnutak

Za mene je primanje škapulara bio prekrasan dar, posebni milosni znak, znak posvete Blaženoj Djevici Mariji od Gore Karmela, znak spasenja, znak zaštite i vječni savez s Marijom i način da se preko Blažene Djevice Marije upozna ljepota križa i nauči nasljedovati Krista. Jako sam malo znala o Karmelu. kroz kratko vrijeme od s. Leticije saznali smo osnovne stvari prije primanja škapulara koje je bilo na blagdan Srca Isusova. Nisam ni sanjala da ću postati i član Zajednice karmelskih laika. duhovnost Karmela me toliko dirnula da sam htjela odjednom saznati sve o osnovateljici Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, Mariji Tereziji od svetog josipa. Onda dolazi sestra Anica Marija koja otvara sve prozore, vrata pa i krov samostana sestara za nas laike. Brzo smo se zbližili, počeli su sastanci i druženja kako bismo se sve više upoznali. Sestra Anica Marija nam je spomenula da postoje Zajednice karmelskih laika u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Hrvatskom Leskovcu i Splitu. Nakon toga i mi smo odmah bili spremni da se i kod nas osnuje jedna Zajednica. Još nas je više potaknulo i to što smo među nama imali članove koji su pripadali Zajednici karmelskih laika u Zagrebu. Na poticaj s. Anice Marije i našom oduševljenošću, do osnutka je došlo jako brzo. Taj dan, 13. travnja 2013. bit će zauvijek upisan u naša srca.

Zahvalna sam s. Anici Mariji jer sam preko nje upoznala i zavoljela duhovnost karmelskog reda. Naučila sam što je Karmel – Bog i ja. Tim je riječima sve rečeno. Prepustiti se Bogu i pustiti duhu Svetom da te vodi. Tada možeš uživati u životu, u ljepoti, u istini, ljubavi i tišini. Bog je ljubav, On čeka odluku da se prepustiš i da On onda može učiniti sve.

O našoj zajednici mogu samo ponoviti ono što kaže naša himna: Zajedništvo to je prekrasno: moliti, služiti, živjeti radosno. Neka nam u mislima uvijek budu i riječi naše Blaženice: Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti.

S ovom zajednicom započeo je jedan novi život, novi put, put k Bogu, k ljubavi i k povjerenju. Neka se te riječi blažene Marije Terezije od svetog Josipa ostvare i u životu svakog člana nove Zajednice karmelskih laika u Strmcu.

Verica Hrvoj

Izvor: ZKL-BSI Strmec Uspon (1-6) 2013/2014

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten − two =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *