Vijesti

Sastanak vodstava ZKL-a BSI

Sastanak vodstava ZKL-a BSI

Sastanak vodstava ZKL-a BSI

31. kolovoza 2013. na Vrhovcu održan je sastanak vodstava i predstavnika svih Zajednica karmelskih laika BSI te Mladih Karmela BSI s ciljem koordinacije rada u ovoj godini. Voditelji zajednica podnijeli su izvješća o radu u protekloj godini, te su dogovorene teme za predavanja, duhovnu obnovu i zajedničko hodočašce.

Članovi zajednice iz Hrvatskog Leskovca obaviješteni su da s. Mirjana, kojoj su zahvalni na poticajnom vođenju Lectio Divina u protekloj godini, odlazi u Bibinje, a njihovo vodstvo dobit će novu sestru. Drugim zajednicama predstavili su Lectio Divina kao još jedan mjesečni susret članova.

Naša najmlađa Zajednica, ona iz Strmca predstavila je svoj rad na buđenju duhovnosti u obiteljima u mjestu gdje djeluju.

Zajednica iz Slavonskog Broda vrlo je aktivna. Postavljaju scenske prikaze na biblijske teme (“Propovjed na Gori”, “Sin razmetni”) koje prikazuju u župama tijekom propovijedi na sv. Misi. Organizirali su molitveni vijenac sv. Josipa – srijedom mole i poste za članove u potrebi, duhovni rast zajednice, te na nakane Pape Benedikta. Pokrenuli su i akciju “posvajanja” svećenika iz svog kraja, tako da cijela obitelj moli za pojedinog svećenika.

U Splitu imaju iskustvo žarke molitve za potrebite. Klanjanje je najčešći oblik njihovih molitvenih susreta, jer to njihove članove najviše privlači.

S. Maja Pavla izvijestila je o radu Mladih Karmela BSI. Redovno se sastaje oko 140 mladih. Treća zajednica osnovana je u Bibinju 8. lipnja 2013. i ima dvadesetak članova. Prilog godini vjere bili su scenski prikazi “Razgovor s karmelskim svecima” i “Noć vjere”. Na nacionalnom hodočašću mladih u Mariji Bistrici predvodili su klanjanje. Bave se kreativnim radom u
karitativne svrhe. X. Karmelijada održana je u Rimu uz prisustvo stotinjak naših mladih uz najavu XI. Karmelijade koja će se održati 2014. u Hrvatskom Leskovcu.

Što se tiče koordinacije rada u ovoj godini, obzirom da sestre ove godine obrađuju šesto blaženstvo (Blago čistima srcem, oni će Boga gledati. /budnost nad mislima, djelima…) kao
pripravu za obilježavanje 100 godina sestara u Hrvatskoj (2017.) i Laici prihvaćaju ovu temu duhovnih obnova. Zajednička tema će objedinjavati sve zajednice, dok će mjesta održavanja
i predavači biti različiti. Priprava za jubilej u Avili 2015. nastavlja se obrađivanjem tema iz knjige “Put savršenosti” Terezije Avilske.

Zajedničko hodočašće je predviđeno za ožujak, tijekom Korizme, a odredište je Gabela Polje i Međugorje.

Zaključeno je da će svi informativni “lisitći” imati zajednički naziv “Uspon”, ali će svaka zajednica izdavati svoj sa sadržajem bliskim njihovom djelovanju i članovima. Tijekom sastanka je predstavljen i novi logo Zajednice, te napredak u izradi i uređenju internet stranice.

 

Suzana Plavec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *