Vijesti

Slavonski Brod: Po Mariji k vjeri

Slavonski Brod: Po Mariji k vjeri

Slavonski Brod: Po Mariji k vjeri

U godini vjere članovi ZKL BSI Slavonski Brod od 21. do 22. rujna 2013. godine pod geslom „ Po Mariji k vjeri“ zaputili su se na zahvalno hodočašće u Marijanska svetišta u Rami, Sinju i Trsatu. Na svom putu posjetili su i karmelski samostan Svetog Ilije na obali Buškog jezera u Zidinama, te župu Sv.Ćirila i Metoda u Rijeci.

Cijelo hodočašće Zajednica je posvetila svećenicima, njihovom duhovnom rastu i posvećenju, kako bi po njima, mi vjernici bili Bogu bliži i Boga bolje upoznali.

Naše prvo odredište bio je franjevački samostan na Šćitu u Rami kamo smo došli u ranim jutarnjim satima. Fra Tomislav Brković pokazao nam je ramske kotline s jezerom i zdanje samostana sa svojom burnom i teškom prošlošću. Malo koga je ostavio ravnodušnim prekrasan prizor, kao i galerija umjetnina i Etnografski muzej koji smo vidjeli.

Nakon molitve u tišini, svi članovi naše Zajednice pristupili su sakramentu sv. Ispovijedi i Bogu se predali na jutarnjoj Misi kojoj je uz domaće franjevce koncelebrirao i naš kapelan vlč. Ivan Živić.

Nakon Rame, od kuda je narod davne 1687. godine bježeći pred osmanlijskim osvajačima zajedno s franjevcima pobjegao u Sinj, i mi smo se tim putem zaputili u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. U tišini svetišta poklonili smo se sinjskoj Gospi, svatko sa svojim prošnjama i molbama, dirnuti i ganuti, s posebnim osjećajima predanja Nebeskoj Majci, Gospi od Milosti, koja svoje nikada u potrebi ne napušta i ne ostavlja. Fra Antonio, sinjski mladomisnik lijepo nam je zborio o povijesti svetišta, o dubokoj vjeri naroda Cetinjske krajine onda i danas, o štovanju Čudotvorne Gospe Sinjske i vezano s time o Sinjskoj Alci, manifestaciji koja se Gospi u čast održava svake godine u Sinju uoči blagdan Uznesenja Marijina. Fra Antonio je s ponosom istaknuo kako ovaj kraj Hrvatske ima najveći broj svećeničkih i redovničkih zvanja.

Nakon svetišta, uputili smo se kroz Sinj do kule na kojoj je zavjetni Gospin kip i mala kapelica. Uspinjući, molili smo na postajama križni put za posvećenje svećenika. Poseban osjećaj ispunio je svakoga hodočasnika kada smo se popeli na brdo, a pred nama se ukazao Gospin kip, u naravnoj veličini, koji bdije i blagoslivlja cijeli Sinj i okolicu. Gospi na čast izmolili smo Slavnu krunicu.

Puni dojmova, spustili smo se natrag u Sinj i krenuli put Zidina, karmelskog samostana Sv.Ilije, gdje smo trebali prenoćiti. Nakon relativno kratke vožnje autobusom, pred nama se ukazalo samostan u svoj svojoj zadivljujućoj ljepoti.

Nakon smještaja i kratkog odmora, u samostanskoj crkvi imali smo uru klanjanja koju je predvodio vlč. Ivan Živić. Cijelo klanjanje bilo je posvećeno svećenicima, a svaka riječ koju je vlč. Živić izgovorio bila je izuzetno dirljiva i svatko je mogao iz sve duše i srca zavapiti Gospodinu, zajedno s njegovim svećenikom.

Sutradan ujutro, otac Đani Kordić, karmelićanin, održao nam je kratki, ali sadržajnobogati nagovor na temu vjere koji je cijelu zajednicu ostavio bez daha. Svaka njegova riječ iz koje je izvirala tako prepoznatljiva karmelska duhovnost, ostavila je traga na svakome od nas, a otac Đani se toliko dojmio cijele zajednice da smo ga pozvali da nam neizostavno održi u Brodu duhovnu obnovu.

Pred polazak, svi smo se za uspomenu, slikali pred kipom Sv. Ilije zajedno s našim domaćinima priorom samostana, ocem Dominikom Magdalenićem i ocem Đanijem. Krenuli smo put Rijeke, preko kraljevskog grada Knina i zaustavili se na Trsatu gdje nas je ljubazni domaćin gvardijan fra Antun Jasenović upoznao s poviješću svetišta. Vidjeli smo i zavjetnu kapelicu, poklonili se Majci Božjoj Trsatskoj i predali se njezinoj zaštiti i brizi.

Dobrotom našeg kapelana vlč. Ivana, nakon posjeta Trsatu, mogli smo procijeniti i kvalitetu riječkog sladoleda. Nakon malo šetnje i konzumacije sladoleda, zaputili smo se na Sušak, u župu Sv. Ćirila i Metoda, gdje nam je domaćin bio vlč. Miroslav Pergl, naš Brođanin iz župe Duha Svetoga koji je župnik na Sušaku. Pod večernjom Sv.Misom, naša glumačka družina ZKL BSI izvela je umjesto propovijedi scenski prikaz „Propovjed na Gori“.

Domaćin i njegovi župljani sa časnim sestrama Sv. Križa, koje djeluju u župi, bili su iskreno iznenađeni i po njihovim riječima, oduševljeni izvedbom i kostimima. Čini se da je ipak najsretnija i najviše ganuta bila gospođa Ružica Pergl, majka vlč. Miroslava i našeg Krunoslava koji je u scenskom prikazu glumio Isusa.

Nakon večere kod vlč. Mire, zapjevali smo mu na odlasku karmelsku himnu i onu našu slavonsku: “Ne dirajte mi ravnicu” na koju je malo tko ostao ravnodušan i nije suzu pustio. Prepuni dojmova s ovog dvodnevnog hodočašća krenuli smo put Broda, umorni, ali neizrecivo sretni i ispunjeni. Zahvalni smo Gospodinu za sve što nam je po našem putu „Po Mariji k vjeri“ darivao, kao i za sve naše drage stare koji su u toj vjeri živjeli i nama je prenijeli. Hvala Gospodinu i našoj dragoj Majci.

Sve fotografije s hodočašća pogledajte na našem facebooku.

 

Branka Nikolić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seventeen − one =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *