Vijesti

Duhovne vježbe u šutnji: „Blago čistima srcem – oni će Boga gledati“

Duhovne vježbe u šutnji: „Blago čistima srcem – oni će Boga gledati“

Duhovne vježbe u šutnji: „Blago čistima srcem – oni će Boga gledati“

U samostanu sestara Karmelićanki BSI u Zagrebu držane su 18.-20. listopada 2013. duhovne vježbe u šutnji za članove Zajednica karmelskih laika i prijatelje Karmela. Sudjelovali su predstavnici zajednica iz Zagreba, Hrvatskog Leskovca i Slavonskog Broda. U okviru pripreme za jubilej 2017. (100. godina prisutnosti sestara Karmelićanki BSI u Hrvatskoj) za koji se pripremamo razmatrajući Blaženstva, ovogodišnja tema bila je: Blago čistima srcem, oni će Boga gledati, a voditelj o. MIljenko Sušac, redovnik montfortanac.

Na samom početku pater nam je objasnio da je blaženstva savršeno živio Isus Krist koji je blaga i ponizna srca. Preduvjet za čisto srce je istinsko traženje Božje volje, želja za praštanjem, te milosrđe. Svoju nutrinu može osoba upoznati tek kada se odluči istinski predati Bogu. Svi istinski molitelji teže za čistoćom srca, a dušu onečišćuje ono što iz nje izlazi. Čisto srce je isključiva usmjerenost i usredotočenost na Boga, a Bog vidi nakanu kojom činimo dobra djela. U svemu se Boga može naći i proslaviti, pa čak i u onome što je loše u našem životu. Pravi uvjet za motrenje Boga sada i u vječnosti je čisto srce. Duša stavlja zapreke Božjem djelovanju, a najgora kombinacija je kad netko kaže „čist sam“ a zapravo je ohol (to je farizejština).

Ako je i pakao na zemlji, čisto srce vodi nas u raj. Ponekad nam se čini da je Bog blizu, ali kao da nam istovremeno bježi i neuhvatljiv je. Pa ipak velika je stvar za duhovni put ako duša samo nasluti Božju prisutnost. Nečistoća potamnjuje osjećaj za Boga u životu (to je učinak grijeha), te prijeti meditaciji i razmatranju o Božjim stvarima. Postoji i „lukavo samoopravdavanje“ kada duša ne slijedi Boga nego sve opravdava. Ispovijed ne služi tome da se opravdavamo već da se pred Bogom optužimo zbog svojih grijeha i slabosti. Ni u tome ne smijemo pretjerivati jer u svemu treba biti umjeren. Preduvjet da dođemo do Boga su kajanje i vjera. Trebamo paziti na sebe jer ako duša nema otklona od zla, ne može primiti praštanje od Boga. Nevjera i nepokajanje su najgora prepreka da duša upozna Boga.

1 komentar na “Duhovne vježbe u šutnji: „Blago čistima srcem – oni će Boga gledati“
    Pingback: Priprema za sto godina Karmelićanki BSI u Hrvatskoj | Karmelićanke Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 1 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *