Duhovni kutak

Uspon (45) Hrv. Leskovac: Očinstvo i Vjera

Uspon (45) Hrv. Leskovac: Očinstvo i Vjera

Uspon (45) Hrv. Leskovac: Očinstvo i Vjera

Otac se može prestrašiti čitavoga niza stvari: bolesti, siromaštva, kaosa, izolacije, rušenja krova, ponovna kvara na automobilu, vlastite smrtnosti… ili, bolje rečeno, bespomoćnosti u suočenju sa stvarnošću. U toj zastrašujućoj tami može otkriti tajnu: u dubini svoje duše osjetiti kako on sam nije Bog i kako mu je potreban Spasitelj. U nevoljama života očevi tanki živci mogu početi pucati, a njegovi strahovi i skrivene neuroze nicati iz mraka poput gljiva poslije kiše. Nebrojene male kušnje i napetosti vezane uz podizanje obitelji mogu se udružiti u popriličan teret, osobito ako, kroz pravu oluju tisuća svakodnevnih zahtjeva, otac pomalo počne zaboravljati odakle mu dolazi snaga. Otac, naime, znade da mora biti jak. Jest! Ali otac mora znati također i kako biti slab. Jer, slabost nam svima dolazi te predstavlja blagoslov ili prokletstvo – ovisno o tome kako na nju reagiramo.

Pouzdanje

Čovjek živi po vjeri i upravo dar vjere nam je najpotrebniji. Vjera oplemenjuje naše duše kao što se zlato kuša u vatri. Kada nas sve druge snage iznevjere, u dubini svoje prazne duše možemo otkriti čudesno tiho bogatstvo. Ondje, na dnu posude, leži stvarna snaga, koja se ne sastoji niti u sili niti u sredstvima; niti u ovozemaljskoj mudrosti niti u čvrstu obrambenu sustavu, već u odlučnosti da nastavimo ljubiti i živjeti u istini. Kada ostanemo bez ičega i spoznamo svoju temeljnu ljudsku slabost, vjera nam prošapće blagu, začudnu i vrlo radosnu vijest kako mi nismo Bog, već nam je potreban Spasitelj. Štoviše, da taj Spasitelj uistinu i postoji.

Sv. Josip

Sv. Josip nam je bio sličan. Nešto je od ovoga zacijelo i sam morao naučiti na težak i mučan način. Je li osjetio svoju slabost? Je li ga na trenutak u tmini preplavio nemoguć zadatak štićenja i čuvanja tog tajnovitoga Djeteta kojega je svijet već mrzio i kojega se već bojao? Je li Josip zaplakao? Je li zavapio u tišini pustinje ili podigao oči ka noćnom nebu u potrazi za znakom nade? Je li molio Boga za riječi ohrabrenja? Je li ih možda i primio? Možda je pretraživao drevne pjesme i zazive svoga naroda u potrazi za riječima utjehe. Je li Josip pjevao drevne psalme, govoreći: “Pohitaj, Gospodine! Pomoći moja, Spasitelju moj, Gospodine moj, ne kasni!”

Pripremio: Michael D. O’Brien

  Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (45) ožujak 2013.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 + 16 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *