Vijesti

Uspon (50) Hrv. Leskovac

Uspon (50) Hrv. Leskovac

Uspon (50) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (1)

Anna Maria je rođena 19. lipnja 1885. u Sandowu, kraj Frankfurta na Odri. Otac se zvao Hermann i bio je luteranski pastor, a majka Marija Paolina. Premda i ona luteranka, gajila je veliku ljubav prema Majci Božjoj pa su joj kod krštenja nadjenuli ime Anna Maria. Kasnije će se rijetko služiti pravim imenom, a mladenaštvu kao «gospođica Tauscher».

Marija je rođena 19. lipnja 1855., a krštena tek 24. srpnja. Njezini su roditelji čekali na djeda, očeva oca, jer ju je on sam želio krstiti kao prvo dijete svoga prvorođenca. On je također bio župnik kao i njezin otac, pa i svi njegovi pređi – osim jednoga jedinog. Prema tome, mala Anna Maria je bila uronjena ne samo u jedan svijet «vjerskih profesionalaca», nego je, mogli bismo reći, pripadala jednome stablu što je pustilo duboko korijenje. Ta će okolnost biti od velike važnosti da shvatimo golemu cijenu i psihičku smionost koju je morala imati da se otrgne od te vjekovne obiteljske tradicije. Cijena će biti silna i bolna: otac ju je razbaštinio i do kraja života je nikada nije posjetio.

Mala Anna Maria je imala radosno i bezbrižno djetinjstvo uz majku koju je voljela nježno i u društvu oca kad god je ovaj bio slobodan od svojih dužnosti.

Anna Maria je rođena u Branderbuškoj grofoviji, nedaleko od Frankfurta na Odri, u mjestancu Sandow. To je dražestan kraj lijepih šuma, livada i plodnih poljana. U Marijinu sjećanju ostaju zauvijek brežuljci, šume i livade, a povrh svega pjenušava žuboreća voda koja je pokretala mlin U tome je dražesnu mjestu dobio njezin otac, luteranski pastor, svoje prvo namještenje, svoju prvu župu kojoj su osim Sandowa pripadale još dvije filijale. Siromašnu selu odgovarala je posve siromašna crkva koja se uzdizala na podnožju humka: stajala je tu bez ukrasa, gola i pusta izvana i iznutra – prava slika protestantizma. Ove posljednje riječi su riječi same Marije koje već daju naslutiti određen nemir u njezinoj duši s obzirom na vjeru.

U svibnju 1862. otac je bio imenovan nadglednikom u Arnswaldeu. Obitelj je u međuvremenu porasla rođenjem još dvije kćeri: Lise i Magdalene.

Za malu Annu Mariju selidba je značila i nov život, ne više u seoskoj samoći, nego u vrevi velikoga župnoga stana gdje su otac i majka bili zaposleni raznolikim pastoralnim i karitativnim djelima. Majka je okupljala djecu na katekizam te posjećivala siromašne i bolesne. Pritom ju je pratila kći u kojoj se tako budi velika ljubav prema bližnjima, osobito prema najpotrebnijima.

Godine 1865. otac je bio premješten u Berlin. Tu je Anna Maria počela pobolijevati pa je morala napustiti školu što joj je kasnije zadavalo puno muka kad je nanovo trebala nastaviti školovanje. Zbog loša zdravlja i s obzirom na njezino školovanje, 1870. roditelji su odlučili da će je zajedno sa sestrom Lisom odgajati na selu.

Na svježemu zraku zdravlje Anne Marije se brzo popravilo, a u dodiru s prirodom njezina bolježljiva narav postala je otvorenija. Ipak se odupirala svakoj vrsti taštine nastavljajući ozbiljnim stilom života, puna vjernosti i dobrote, uvijek spremna pomoći velikodušno, u svakoj potrebi i molbi.

   Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (50) listopad 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two + eleven =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *