Vijesti

Uspon (51) Hrv. Leskovac

Uspon (51) Hrv. Leskovac

Uspon (51) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

 Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (2)

Za Uskrs 1872. otac ju je pozvao natrag kući zbog krizme što je za Annu mariju bila velika kušnja budući da je osjećala sve jaču otuđenost od luteranstva. Više puta, dok je još bila učenica, nije se htjela izjasniti javno o svojoj vjerskoj pripadnosti, nego je rekla da ima svoju vlastitu religiju. Kasnije je, u raspravama s protestantskim pastorima koji su posjećivali obitelj, više puta čula da njezin način razmišljanja odudara od luteranskoga i potpuno je katolički.

Godine 1873. provela je ljeto kod djeda i bake. Tom prilikom imala je jednu ponudu za brak koju je ona odmah odbila što je izazvalo bijes djeda i bake, no Anna Marija se čvrsto suprotstavljala njihovim navalama.

Godine 1874. majka je umrla u 45. godini života. Anna Marija je bila duboko pogođena, a morala se i brinuti o obitelji. To je trajalo pet godina kad se otac nanovo oženio i rasteretio kćerku od odgovornosti za kućanstvo.

Napokon je Anna Marija mogla ostvariti svoju davnu želju da osnuje udruženje gospođica koje bi se posvetile ručnim radovima koje bi zatim prodavale i na taj način pomagale misije.

Da bi prikazala Bogu veliku žrtvu, prihvatila je službu upraviteljice gradske duševne bolnice, dobivši za to neočekivano i očevu privolu. Usred neopisivih kušnja i teškoća i svagdanjem kontaktu s bolesnicima poremećena uma svake vrste, čekala ju je puna objava katoličke nauke prema kojoj je čeznula.

Godine 1885. Anna Marija je počela raditi u sanatoriju za duševne bolesnike u Kölnu. Tu se prvi put našla u jednome katoličkome ambijentu i tu je prvi put doživjela veliku želju da se obrati na katoličku vjeru. Bila je primljena u Katoličku crkvu 30. listopada 1888., a 8. prosinca je primila prvu sv. Pričest. Kasnije će sama bilježiti u svojim sjećanjima da nije učinila nikakvo odreknuće budući da nije nikad slobodnom voljom, ni jedan sat, pripadala Luteranskoj crkvi.

Zbog obraćenja otac joj je zabranio da ikad više prekorači prag očinske kuće, a otpuštena je i s posla pa je neko vrijeme stanovala kod kćeri časne majke Schervier u Kölnu i radila za stan i hranu. U to se vrijeme javila i prva misao da osnuje vlastiti red, ali je ona to dugo odbijala kao napast.

U rujnu 1889. seli se u Berlin gdje postaje pratilja barunice von Savigny. Da bi produbila svoju vjeru, obavlja duhovne vježbe najprije u Innsbrucku, zatim u Bonnu. Uz to je sve više sazrijevala misao da postane redovnica te da sama osnuje redovnički institut u kojemu bi vladali duh i pravila sv. Terezije Avilske.

(Nastavlja se)

 Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (51) studeni 2014.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *