Vijesti

Uspon (52) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa

Uspon (52) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa

Uspon (52) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (3)

S vremenom je Anni Mariji postalo jasno da ipak mora postati kćerka svete Terezije, ali ne u zatvorenom Karmelu. Osjećala se nadahnutom da sama osnuje novu redovničku Družbu čiji će članovi biti prožeti karmelskim duhom molitve i zadovoljštine, ali istodobno se posvetiti brizi o napuštenoj i siromašnoj djeci.

U „Autobiografiji“ koju je ostavila svojim kćerima Anna Maria opisuje neizrecive patnje koje je morala podnositi na početku djela koje se je međutim u nekoliko goduna proširilo ne samo po Europi, nego i po Americi.

Kao što ju je otac razbaštinio i istjerao iz obiteljske kuće jer je nije htio za katolkinju, tako ju je protjerala i njezina zemlja, Njemačka, jer je nije htjela za redovnicu pa je morala tražiti utočištre u Italiji, u Rocco di Papa, u blizini Rima. Tu joj je, u lipnju 1904. godine, kardinal Parocchi, koji je bio titular Frascatija, dao dopuštenje da kupi jednu staru kuću koja će kasnije, nakon mnogih zavrzlama, postati kolijevkom Karmela Božanskoga Srca Isusova.

Kad su se smirili uzburkani valovi, kako se sama izražava, dobila je dopuštenje vratiti se u Njemačku gdje su se u kratko vrijeme razmnožili i proširili Karmeli ili, kako ih je sama Marija rado nazivala zbog velika poštivanja prema svetome Josipu, „Kuće svetoga Josipa“.

Istodobno, Anna Maria je s majčinskom brigom radila oko duhovne formacije svojih sestara za koje je htjela da postanu jake, velikodušne i istinske kćeri Crkve sa srcem majke za mališane koji su im povjereni.

Godine 1891. otvara u Berlinu prvo malo prihvatilište za djecu. Postupno se djelo razvija i nastaju novi i novi domovi. Unatoč žestoku opiranju kardinala Koppa koji nije želio nikakvu novu redovničku družbu u Berlinu te opiranju mjesnoga klera, Marija je uspjela dobiti dopuštenje iz Rima da se njezina nova Družba pripoji bosonogim karmelićanima kao nov ogranak. Otvaraju se redom domovi u Nizozemskoj, Engleskoj i Švicarskoj. Konačno, 1904. dobila  je dopuštenje da otvori kuću maticu u Rocci di papa i potvrdu o ustanovljenju nove družbe – Sestre karmelićanke Božanskoga Srca Isusova. U siječnju 1905. položila je redovničke zavjete i uzela ime Marija Terezija od sv. Josipa.

U rujnu 1912. otišla je u Sjedinjene Američke Države gdje je otvorila nekoliko domova. Nakon povratka u Europu, 1920., preselila se u Sittard (Nizozemsku) gdje je 1924. otvorena nova kuća matica.

Umrla je 2o. rujna 1938. U dobi od 83 godine, nakon što je primila sakramente umirućih. Sprovod  je bio 23. Rujna, u prisutnosti mnogih sestara, velika broja svećenika i bezbroj malih siromaha.

(Nastavlja se)

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (52) studeni 2014.

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *