Vijesti

Uspon (53) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (4)

Uspon (53) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (4)

Uspon (53) Hrv. Leskovac: Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (4)

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Iz života Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa (4)

Kriza u životu mlade Anne Marije započela je u lipnju 1887. kad se vratila s dopusta: nezinu je dušu ispunjala velika i duboka tama. «Iščezla je sva moja radost», sjeća se u svojim zapisima. Ta tama je zahvatila čak i njezinu odluku da prijeđe na katoličku vjeru. Ova kriza trajala je oko pet mjeseci. Drugi događaj koji je Annu Mariju duboko uznemirio bio je susret s patnjom u bolnici za umobolne, 1886. Tu se prvi put suočila i sa stvarnošću smrti koja joj je donijela mnoge besane noći. Duhovna tama je obuzima nakon dopusta i traje sve do siječnja 1888. Tada se zbiva dramatičan susret s ocem koji ju je htio prisiliti da obeća da neće prijeći na katoličku vjeru. Novost u Marijinu religioznome svijetu sinula je u otkriću uloge Sv. Josipa do te mjere da će uzeti sebi kao ime, a sve kasnije kuće nazvati domovima Sv. Josipa. Dogodilo se to u siječnju 1888. Kad je prošla «velika i duboka tama» koja je ispunjala njezinu dušu, počela je živjeti novim životom pa je zamolila vlč. kapelana Wiskirchena da je pouči katoličkoj vjeri. (…) Koncem svibnja Anna Marija je šetala vrtom s jednom gospođom kad najednom opazi kako joj u susret dolazi otac. Zadrhtala je jer je naslutila razlog njegova dolaska. Čim su stigli do njezine sobe, otac je upitao vrlo uzbuđen: «Jesi li već katolkinja? Javili su mi iz Kölna da si prešla na katoličku vjeru.» Anna Marija je nastojala umiriti oca uvjeravajući ga da još nije katolkinja. Nešto kasnije pošla je s njim u gospodinu ravnatelju kojemu je već bila najavila očev dolazak. Primio ga je veoma ljubazno i pozvao oboje na ručak. Kad se Anna Marija udaljila kako bi najavila ravnatelju očev dolazak, ostao je otac sam u njezinoj sobi. Uzeo je u ruke knjižicu o životu Sv. Josipa koju je gospođa W. bila tamo ostavila i pogledao je. Za vrijeme ručka je rekao: «Ma, kako se samo može moliti tako stranome čovjeku!» Anna Marija dodaje ovaj značajan kratak komentar: « Strane riječi!», pa nastavlja, «Taj izraz ‘strani čovjek’ ostavio je na mene dubok i neizbrisiv dojam.

On me je naveo na razmišljanje i razmatranje o Sv. Josipu, ocu Josipu, kako sam ga odsad nazivala. Da, činilo mi se da mu moram nadoknaditi manjak ljubavi i poštovanja svih krivovjernika.» Ekstaza sreće zahvaća njezinu dušu u trenutku prijama u katoličku crkvu. Dogodilo se to u tajnosti. (Nastavlja se)

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (53) siječanj 2015.

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × two =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *