Vijesti

Uspon (55) Hrv. Leskovac

Uspon (55) Hrv. Leskovac

Uspon (55) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA 

BOG ANNE MARIJE TAUSCHER

 Žena dobrohotne ljubavi

Anna Maria nikad ni o kome nije rekla ništa negativno, loše ili ponižavajuće. Sve je ispričavala, u svakome bi nalazila koje zrno dobrote ili ljudske kvalitete. Sjetimo se samo nekih prigoda: ona ispričava nadstojnika bolnice koji je nepravedno otpušta, čak ga brani pred napadima. Posebno poglavlje predstavlja u njezinim krepostima njezin pozitivan stav prema ljudima druge vjere. Anna Maria nikad ne pripovijeda ni o kome, a da ne doda kakav pridjev: «dobra» gospođa, «draga» Židovka itd.

Ima jedna dražesna zgoda u životu Anne Marie Tauscher u kojoj dolazi do izražaja sva njezina dobrohotna ljubav. Tu zgodu pripovijeda s. Marija Terezija od Sv. Petra, prva pratilja majke Marije Terezije, a dogodilo se u Sittardu za vrijeme prvog svečana oblačenja novakinja. Budući da je ona bila jedina «profesa», morala je najprije sama pjevati kod sv. mise, a zatim dvoriti kod stola. Sve je išlo dobro dok se nije spotakla i pala, a svu hranu prosula po podu: bilo je posvuda i krumpira i povrća i kolača…

Da je šok mlade sestre bio velik, može se zaključiti ne samo iz činjenice da je odmah pala na koljena moleći oproštenje, nego i iz detaljna sjećanja svega što je bilo na pladnju! Jadnica je očekivala i očito bila spremna prihvatiti svaku kaznu i pokoru, no umjesto toga, majka Marija je nebeskom smirenošću i blaženim smiješkom odmah uočila komičnu stranu ove neugodne situacije, i to na način koji je svojstven samo velikim duhovima.

Rekla je da se raduje ovome što se dogodilo jer će ovako i njezine drage kokoši dobiti svečani doručak! Ona je, naime, kad je bila u Sittardu, osobno hranila kokoši. Jasno, ni novopečene novakinje nisu ostale gladne! (Erinnerungen, 26 – 27)

Dobrohotna ljubav majke Marije dolazila je do izražaja i prema njezinim sestrama. U jednome pismu npr. izražava svoju zabrinutost za sestre koje su prezaposlene pa neka im se omogući da se dobro naspavaju i dobiju jaču dodatnu hranu (Briefe, 5)

Nastavlja se…

 Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (55) travanj 2015.

 

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × three =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *