Vijesti

Uspon (56) Hrv. Leskovac

Uspon (56) Hrv. Leskovac

Uspon (56) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA 

BOG ANNE MARIJE TAUSCHER

Žena organizirana života

Samo čitati što je sve Anna Maria radila, koliko je putovala, koliko ljudi susretala…već budi u nama divljenje. Na mene je osobito djelovala jedna njezina aktivnost: uvijek je i odmah odgovarala na sva dobivena pisma, i to katkad na stotinjak; ako nije stigla danju, onda je nastavila preko noći. Pitamo se: kako je mogla toliko učiniti u jednom danu? Odgovor leži dijelom u njezinu karakteru, a dijelom u njezinoj organiziranosti. Ovo «hrvanje s vremenom» naziva se «askeza vremena».

Pojam vremena ima dva značenja. Vrijeme se može promatrati kao jednostavan tijek vremena i to se zove u grčkome kronos. U kršćanskome shvaćanju, međutim, vrijeme postaje «pogodno vrijeme», vrijeme milosti, i zove se kairos. Sva se mudrost sastoji u tome da kronos znamo pretvoriti u kairos, tj. iskoristiti naše vrijeme kao pogodno vrijeme milosti.

Tri su moguća načina kako netko može pristupiti vremenu: rasipati vrijeme, živjeti vrijeme kao prisilu i, konačno, koncentrirati se na sadašnji trenutak. U slučaju rasipanja vremena osoba ne zna što bi učinila sa svojim vremenom, ne zato što bi imala previše vremena na raspolaganju, nego zato što nema nikakvih planova, ideja, ciljeva. U slučaju prisile osoba se osjeća kao rob vremena, nikad ga dovoljno nema, trči od jednog posla do drugog, osjeća se pritisnutom mnoštvom zadataka. Konačno, ako se koncentriramo na ono što činimo, vrijeme postaje kairos, milosni trenutak. To je zapravo nutarnji stav što ga je klasična asketika ovako izrazila: «Radi ono što radiš», tj. nemoj sada misliti na nešto drugo, nemoj željeti biti negdje drugdje istodobno, nego se posveti čitavim bićem onome što upravo radiš.

Vrijeme je dar Božji pa posvetiti vrijeme znači naći Boga u svakoj našoj aktivnosti. Sjetimo se da je Isus našao svoje učenike upravo tamo gdje su oni bili uronjeni u svoj posao: aktivna Petra dok je lovio ribu, ozbiljna Natanaela pod smokvom, rastom niska Zakeja na smokvi, cinika Mateja kod stola za skupljanje carine itd. I nas će Gospodin uvijek naći tamo gdje se upravo nalazimo ako se tamo uistinu nalazimo i ako ga i mi tražimo upravo tamo.

Tajna Anne Marije je bila u tome što je ona uspjela živjeti vrijeme kao kairos, tj. kao vrijeme milosti. Uvijek je sadašnji posao najvrjedniji, sadašnji susret najdragocjeniji.

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (56) svibanj 2015.

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five − two =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *