Vijesti

Uspon (58) Hrv. Leskovac

Uspon (58) Hrv. Leskovac

Uspon (58) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA 

BOG ANNE MARIJE TAUSCHER

TEMPERAMENT I KARAKTER

Potraga za slobodom može se izraziti i kao izgradnja karaktera. Treba naime, razlikovati temperament od karaktera. Temperament je biološki i konstitutivno determinirana struktura naše osobe i kao takav neutralna je stvarnost, tj. ne može se govoriti o pozitivu ili negativnu  temperamentu. Svaki temperament ima svojih pozitivnih strana i svaki ima svoju negativnost. Karakter je odgojem i samoodgojem ¸¸ukroćen temperament“ u smislu da se nastoje držati pod kontrolom negativni elementi temperamenta, a razviti one pozitivne. Karakter stoga nije više neutralna stvarnost, nego možemo govoriti o pozitivnu ili negativnu, jako ili slabu karakteru.

Pitamo se: koji je bio osnovni temperament Marije Tauscher? Pokušajmo ga rekonstruirati na temelju nekih podataka. Kako su  je ljudi doživljavali? S Marija od Sv. Petra ostavila nam je ovu sliku o Majci: U Berlinu su je držali za nemirnu i neposlušnu svadljivicu i lutalicu“ (Erinnerungen,45). Opis nije previše laskav, ali nam pruža dragocjen podatak o veličini  karaktera majke Marije Terezije.

Anna Maria je, naime, znala iskoristiti i ove negativne karakteristike svoga temperamenta u službi svog poslanja: nemir je postao pokretačem njezina neprestana pokreta i putovanja, svadljivost je postala snagom u službi neprestane borbe i dokazivanja svog poslanja, a sklonost lutanjima učinila je od nje ¸¸Božju pustolovku“ koja se nije bojala otisnuti u nepoznate krajeve među nepoznate ljude s nerazumljivim jezikom.

Čovjekov osnovni temperament očituje se i izvana. Ima jedna zanimljiva okolnost u Marijinu vladanju koja održava osnovne karakteristike i njezina temperamenta, a na koju ona sama upozorava: nije mogla hodati polako, uvijek je bila u nekoj žurbi. No ta je slika istodobno i slika njezine žurbe prema svetosti. Bila je nestrpljiva-nema sumnje da joj je to bila karaktera mana-ali veličina njezina pothvata jest upravo u tome da je znala “upregnuti“ čak i svoje nedostatke u hod prema svjetlosti: nestrpljivo je hrlila prema vrhuncima!

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (58) lipanj 2015.

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

8 + 10 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *