Vijesti

Uspon (59) Hrv. Leskovac

Uspon (59) Hrv. Leskovac

Uspon (59) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

BOG ANNE MARIJE TAUSCHER

Gospođa de Savigny bila je gotovo čitav dan pred klauzurnom rešetkom kod svoje kćerke. Anna Maria je puno molila u drugoj samostanskoj crkvi, ali ipak nije uvijek mogla moliti. Bila je prepuštena sama sebi osim za vrijeme obroka koje su uzimale zajedno ispred rešetaka i u sobi za razgovor u društvu sestre. U toj osamljenosti zamolila je sestru koja ih je posluživala, sestru Armelu, da joj donese nekoliko knjiga za čitanje. Sestra je odmah udovoljila njezinoj želji jer je po povratku iz kapelice na stolu našla dvije knjige, jednu o Srcu Isusovu, a druga je bila „Život Sv. Terezije od Isusa“, koju je napisala ona sama, a preveo Schwab.

Pomislila je: zašto nije donijela koju drugu knjigu nego baš životopis Sv. Terezije te je stavila na stranu. Zatim se s velikim zanimanjem zadubila u knjigu o Srcu Isusovu, no nije je mogla stalno čitati. Zato je nakon nekoliko dana, doduše nerado i samo zbog toga što ništa drugo nije imala za čitati, uzela u ruke „Život Sv. Terezije“. Dalje neka nam propovijeda što joj se dogodilo:

„Počela sam listati, počela sam čitati, čitati i čitati, čitala sam. O, koje bi riječi mogle iskazati ono što sam osjećala. O sretni sati, dani, koje sam proživjela u Zangbergu! Našla sam svoj ideal: moje tako strastveno i osjetljivo srce zanijelo se žarom ljubavi za Sv. Tereziju, čije ime do sada nisam htjela ni čuti! Divan je Bog, čudesno je upravljanje Njegove providnosti! Nitko u Zangbergu nije doznao o mojoj sreći, Bog i ja, samo Bog i ja, poznajemo milost koju mi je u onim danima, u onoj kapelici udijelio. Da nedokučivo je Božje milosrđe i ljubav.“

U ovome prekrasnom opisu imamo sve elemente iskustva vrhunca: dogodilo se iznenada, bez ikakve priprave. Anna Maria se točno sjeća datuma i mjesta. Iskustvo velika životnoga elana čiji ishod je ekstatična radost. No ono najbitnije: ona je našla svoje mjesto u sveukupnom stvaranju, u svijetu i u Crkvi.

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (59) rujan 2015.

 

Kategorija Vijesti
Tagovi , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eight + 7 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *