Vijesti

Hodočašće u Poljsku 2016.

Hodočašće u Poljsku 2016.

Hodočašće u Poljsku 2016.

HODOČAŠĆE ZAJEDNICE KARMELSKIH LAIKA U POLJSKU

 

Od 14.4. do 17.4. članovi Zajednice karmelskih laika iz cijele Hrvatske, uključujući i velik broj naših župljana, hodočastila je u Poljsku. Bila je to velika milost za sve nas jer smo se u godini Milosrđa našli baš u svetištima Božjeg milosrđa i onog koji je ustanovio svetkovinu Božjeg milosrđa, našeg dragog Pape, sv. Ivana Pavla II.

Odlazak na hodočašće u Poljsku dogovoren je na Karmelijadi u Požegi, lani u kolovozu, na sastanku vodstava svih zajednica karmelskih laika u Hrvatskoj. Tako su na ovo hodočašće, 14.4. rano izjutra, krenuli karmelski laici iz Hrvatskog Leskovca, Zagreba, Strmca Samoborskog, Bibinja, Splita te iz Punta gdje je zajednica u osnivanju, njih ukupno 175. Pod motom: „Isuse, uzdamo se u tebe!“ i sa svetačkim uzorima: našom bl. Marijom Terezijom od sv. Josipa koja je rođena u poljskom selu Sandowu, sv. Faustinom Kowalskom „tajnicom Božjeg milosrđa“ i sv. Ivanom Pavlom II.  započelo je naše milosno putovanje s najvećom nakanom u srcima da se vratimo bar malo milosrdniji u skladu s motom jubileja: „Milosrdni kao Otac!“

Naše prvo odredište bila je Czestochowa, duhovno središte Poljaka i nacionalno Marijansko svetište kao što je naša Marija Bistrica. U Czestochowoj smo se i mi poklonili Kraljici Poljaka, Majci Božjoj Czestochowskoj. Na čudesnoj slici Gospa u lijevoj ruci drži Isusa, a drugom pokazuje na Njega kao da kaže: „Učinite sve što vam kaže!“, dok isus u lijevoj ruci drži Bibliju, a desnom pokazuje na Gospu kao da želi reći: „Evo vam majke!“ Nakon sv. Mise prisustvovali smo Apelu, ceremoniji važnoj za sve Poljake. U njoj se molitvom posvećuju, predaju i zahvaljuju Majci Božjoj, Kraljici Poljaka. Cijela ceremonija odvija se pred čudesnom slikom Majke Božje Czestochowske preko koje se nakon obreda spuštaju željezna vrata. Obred se prenosi na nacionalnoj televiziji, a odvija se svakoga dana u 6 h ujutro uz fanfare te u 21 h navečer. Poljaci zaista časte Majku Božju te se u ovo svetište dolaze pokloniti prvopričesnici, krizmanici, maturanti… O Velikoj Gospi pješice, hodajući i do dva tjedna  hodošaste Majci Božjoj u Czestochowu iz svih krajeva Poljske.

Sljedećeg dana nastavili smo hodočašće u pratnji i s milosnim vodstvom  p. Mihovila Filipovića, montfortanca, jedinog u Poljskoj. Razgledali smo Aushwitz-Birkenau, dio zloglasnog nacističkog logora i pomolili se za sve stradalnike tog mjesta, ali i današnjih progona naroda i vjernika, osobito kršćana. Prisjetili smo se i karmelske svetice, sv. Edith Stein te sv. Maksimilijana Kolbea koji su umrli na tom strašnom mjestu. Važno je bilo vidjeti kakve strahote čovjek koji je bez Boga može učiniti, jer se to i danas može ponoviti!

U Wadowicama smo krenuli stopama sv. Ivana Pavla II. Pomolili smo se u katedrali u kojoj je kršten i vidjeli krstionicu. U katedrali je kapelica sveudiljnog klanjanja te kapelica posvećena sv. Ivanu Pavlu II. Molili smo uz relikvije i fotografirali se uz veliki spomenik Papi koji nas podsjeća na njegov pontifikat. Iako nije bilo u planu, posjetili smo i karmelski Samostan sv. Josipa u Wadovicama. Tamo smo slavili Euharistiju što nas je kao karmelske laike sve razveselilo jer se pod okriljem sv. Josipa svuda osjećamo kao kod svoje kuće. U samostanskoj crkvi  sv. Ivan Pavao II. primio je škapular. Budući da je veliki broj karmelskih laika u Škapularskoj bratovštini bili smo ponosni zbog toga što se zajedno s tim iznimnim Svecem utječemo Mariji. Pomolili smo se i sv. Rafaelu Kalinowskom, velikom ispovjedniku te zaštitniku obraćenika. Kao inženjer i povratnik iz Sibira, gdje je proveo 10 godina, u 35. godini života obratio se i ušao u karmelski red u Poljskoj te ga obnovio.

Hodočašće smo nastavili na Kalwariji Zebrzydowskoj, još jednom Marijanskom svetištu. To je glavno svetište Krakowske nadbiskupije, veće nego Marija Bistrica. Sv. Ivan Pavao II. izuzetno je volio Majku Božju Zebrzydowsku, njoj se molio u problemima, a veće probleme „razvezivao“ je na Križnom putu Kalwarije Zebrzydowske. Križni put Kalwarije dug je 15 km, nalazi se u šumi, ima 27 postaja i na svakoj postaji je kapelica. Mnoge kapele velike su kao manje crkve. Ima i potok Cedron. To je prva kalvarija tog tipa u Poljskoj, a uredili su je franjevci u 18.st.

U subotu smo se našli na cilju hodočašća u Poljsku. Hodočastili smo u Svetište sv. Ivana Pavla II. i u Svetište Božanskog milosrđa. Ivan Pavao II. bio je veliki ljubitelj mladih, započeo je susrete mladih, obnovitelj je crkve, puno je učinio za svećenike, njegove Enciklike, a osobito otajstva svjetla sv. Krunice pomažu nam u obnavljanju kršćanskog identiteta jer mjera čovjeka je Isus Krist, a ako se s Njim mjerimo moramo biti ponizni, a ne možemo biti oholi kao kad se mjerimo s drugim ljudima. Važno je to, jer je poniznost put u naše spasenje. Otajstva svjetla vode nas zajedništvu s Gospodinom  jer razmatramo otajstva od krštenja do Euharistije u njegovom, a onda i u našem životu.  Ivan Pavao II. također je cijeli svijet puno puta posvetio Majci Božjoj. Bio je veliki pomiritelj naroda. Zaslužan je za pad komunizma i rušenje Berlinskog zida. Bio je mirotvorac i državnici su ga poštivali. I danas trebamo slijediti njegov primjer i moliti za pomirenje naroda jer u zajedništvu je naša snaga. (Iz izlaganja vlč. Mihovila Filipovića.)

Svetište sv. Ivana Pavla II. izgrađeno je u dvije etaže. U prizemlju je mnoštvo okruglih kapelica poslaganih u obliku cvijeta. U središnjoj smo ujutro imali Misu. Bilo je vrlo dirljivo moliti, predati ovdje sve što je još ostalo u nama od zamjerki kako bismo se do kraja oslobodili. Molili smo za svoje, ali i rane hrvatskog naroda. Mi kao kršćani želimo izgrađivati zajedništvo jer u njemu je naša snaga. Treba se ponovno roditi u ispovijedi kako bismo imali Isusov mentalitet jer to je naš pravi mentalitet. Bog nas želi obnoviti! Dozvolimo mu! ( Iz homilije vlč. Mihovila Filipovića.)

Molimo te, dragi naš Ivane Pavle II, da i mi jednoga dana možemo uzviknuti: „Totus tuus! Tota Tua!“

U ostalim kapelicama čuvaju se relikvije, nadgrobna ploča iz Vatikana  i predmeti koji su pripadali sv. Ivanu Pavlu II. Iznad ovih kapelica je velika bazilika u kojoj se čuva talar koji je Papa nosio u vrijeme atentata. Na njemu su tragovi krvi. Bazilika je prelijepo zdanje ukrašeno mozaicima koje je izradio Marko Rupnik, isusovac. Mozaici prikazuju Isusova čuda, otajstva krunica i prizore iz Biblije. Ljepotu mozaika teško je opisati, vrlo su detaljni i oko se na njima dugo zadržava. Reljefni su jer kamenčići od kojih su sastavljeni nisu iste veličine, a boje su vrlo skladne. Svetištem je na mnogim jezicima odjekivala Papina pjesma „Krist na žalu“.

U blizini ovog svetišta, a uskoro će biti povezana perivojem u kojem je Križni put, nalazi se Svetište Božanskog milosrđa. Ovdje je groblje na kojem je nekad bila pokopana sv. Faustina Kowalska, „tajnica“ Božjeg milosrđa. Sada se njezini ostaci nalaze u kapeli Samostana naše Gospe od Milosrđa gdje se može vidjeti i ćelija sv. Faustine. U Kapeli su i njene relikvije te čudesna slika Božjeg milosrđa koju je sv. Faustina dala naslikati prema viđenju i uputama samog Isusa. Imali smo veliku milost u 15 h izmoliti krunicu Božjeg milosrđa uz njene relikvije i čudesnu sliku, zajedno s vjernicima iz Poljske i cijelog svijeta.

Uz vodstvo p. Mihovila hodočasnici su razgledali i stari Krakow: dvorac Wavel, katedralu, Marijansku crkvu, središnji trg i dvorište Kopernikovog učilišta. Hodočašće smo završili sv. Misom u Svetištu Božjeg milosrđa. Nedjeljnu misu animirala je upravo naša zajednica.

Na povratku u Hrvatsku odrasli i djeca svjedočili su o hodočašću. Svi se osjećaju zahvaćeni Božjom ljubavlju i blizinom. Ta radost ogleda se na našim licima. Molimo da blagoslov dobiven ovim milosnim hodočašćem u idućim danima pronosimo našim bližnjima u obitelji, u školi, na poslu… Jer, kao što smo čuli u nedjelju Dobrog Pastira, svi smo mi pastiri, otvorimo i raširimo ruke da po našem Dobrom Pastiru kroz naše ruke Njegova milost, ljubav i nježnost dođe našim bližnjima.

Napisala: Suzana Plavec

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two + 19 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *