Vijesti

Uspon (63) Hrv. Leskovac

Uspon (63) Hrv. Leskovac

Uspon (63) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

KLANATELJSKA DUŠA

Majka Marija Terezija bila je klanjateljska duša: provodila je puno vremena u crkvi, u kapelici pred Presvetim. Ima osoba koje najradije mole svoje molitve, pobožnosti, mole svoj brevijar, obavljaju meditaciju itd. pred tabernakulom, idu u pohod preko dana često Isusu u Presvetomu, rado navrate u koju crkvu kad prolaze ulicom, itd. Osnovna karakteristika ove duhovnosti jest uronjenost u tajnu Božje prisutnosti. Takve se osobe prepoznaju po duboku osjećaju i poštovanju prema sakralnome: svetim stvarima, Bogu posvećenim osobama, bogoslužnim mjestima. Za njih je čitav ovaj svijet Božji hram.

Majka Marija Terezija imala je dubok osjećaj za svete stvara, osobito za crkve i oltare. Gdje god bi došla prva stvar je bila da uredi kapelicu, ako je bila koja crkva u blizini, da se pobrine za dostojanstvo svetoga mjesta. Dramatičan je njezin opis jadnog stanja male crkve u Mađarskoj: “Odmah sam krenula na put s jednom sestrom. Našla sam mjesto u kojem je bilo 30.000 siromašnih katolika bez crkve. Ta je velika katolička općina imala samo jednu kapelu, a i ta je izgledala tako bijedno!Jedva se moglo vjerovati da se u njoj može čuvati Presveti sakrament. Ali vječno svjetlo nam je govorilo da se u tom jadnom prostoru nalazi veliki Bog!

Što da kažem kako mi je bilo pri duši? Ne mogu opisati kakva je uzbuna nastala u meni. Krv mi je uzavrela! Pohitala sam župniku i upitala za razlog ovako bijednih prilika. Kazala sam mu kako sam se zaprepastila kad sam vidjela u kakvu se bijednom stanju nalazi ova kapelica. Župnik mi je odgovorio da je plan za gradnju gotov, ali ne može dobiti dopuštenje dok ne skupi potreban novac za gradnju, a to će trajati još koje dvije godine. Koja me od vas pozna može si predočiti kako me to uzbunilo i uzrujalo”. (DB, 132)

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (63) siječanj 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one + 18 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *