Vijesti

Uspon (66) Hrv. Leskovac

Uspon (66) Hrv. Leskovac

Uspon (66) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Rođenje jednog majčinstva

 

Obično se govori o majci koja rađa; mi ovdje govorimo o tome kako se rodila majka u Anni Mariji Tauscher. Kao što je svako rođenje vrhunska drama jedne apsolutne novosti, tako dramitčno bilo je i rođenje majčinskih osjećaja u Anni Mariji. A bilo je to u bolnici za umobolnike u Lindnburgu. Već u prvom susretu s ovim nesretnicima eksplodiraju u njoj duboki majčinski osjećaji i u tome smislu ovaj događaj predstavlja daljnju pripravu za njezino životno poslanje – da postane majka mnoge siročadi. Ne može se bez suza čitati ovaj dramatičan susret mlade Anne Marije sa svijetom patnje. Prvi susret je bio sa starom umirućom ženom. Dosad nikad još nije vidjela odraslu osobu kako umire. Sama opisuje ovo svoje iskustvo:

„Nikada još nisam vidjela kako umire odrastao čovjek, a sada sam gledala smrtno blijedo, do smrtne borbe razvučeno lice i strašni hropac umiruće. Obuzela me jeza, no tako sam se svladala da moja pratilica nije ništa opazila. Vodila me je dalje od sobe do sobe.

Nakon toga sam nešto založila i pošla u svoju sobu. Bila sam posve utučena i neopisivo potresena strašnim dojmom koji su bolesnici na mene učinili. Uzalud sam nastojala zaspati, lice stare umiruće žene neprestano mi je lebdjelo pred očima. K tomu je oluja oko tornja zavijala i hujala najstrašnijim zvukovima, a kiša je lupala o stakla na prozorima. Bila je to strašna noć.“ (DB, 24)

Te noći se rodila „majka Marija Terezija“, majka staraca i umirućih.

Izvor: Uspon (66) travanj 2016.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × two =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *