Duhovni kutak

Uspon (68) Hrv. Leskovac

Uspon (68) Hrv. Leskovac

Uspon (68) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Snovi Anne Marije Tauscher

Posebnu pozornost zaslužuje jedna neobična pojava u životu Anne Marije- njezini mnogobrojni i značajni snovi od kojih neke ona sama drži Božjim objavama, druge tumači u kontekstu događanja. U narodnome vjerovanju snovi su često doživljavani kao duhovna inspiracija. Što se službene teologije tiče, treba reći da se ona malo bavila snovima.

Tradicionalna teologija razlikovala je  tri vrste vizija preko kojih neka osoba može primati nadnaravne poruka.

Visio sentibilis  je osjetna vizija koja se doživljava putem vanjskih osjetila, a obično se događa u budnom stanju. Takva su ukazanja npr. Lurd gdje Bernardica vidi Gospu.

Visio imaginativa je slikovna vizija koja se događa putem unutarnje predodžbe uz mentalne aktivnosti u svjesnu stanju. Takva je bila vizija igre sunca mnoštva ljudi u Fatimi 1917. Budući da nisu svi mogli vidjeti ono što su vidioci rekli da su vidjeli.

Visio inctellectualis je intelektualna vizija koj se odnosi na intuitivnu spoznaju koja se tiče vanjskog ili nutarnjeg osjetnog aparata. Ova je duhovna vizija velikih mistika uliveno iskustvo božanskoga, obično bez ikakve slike. Kako u osjetnoj , tako i u slikovnoj viziji, ulogu igraju subjektivni elementi tako da osoba na neki način prevodi božansku objavu u one kategorije kojima raspolaže.

Od nabrojenih oblika imaginativna, slikovna vizija predstavlja najprikladniji okvir za primanje objava putem snova. U takvoj viziji ima nešto više nego samo subjektivna dimenzija jednog sna: stvarna percepcija da ovo što osoba doživljava( „vidi“) ima nadnaravno i unutarnje porijeklo. Drugim riječima, slike nisu plod pukog maštanja, nego se temelje na stvarnoj percepciji. Donosimo kao primjer jedan od najpoznatijih snova Anne Marije Tauscher.

U tim danima muka i smutnji opet mi je Bog pomogao s jednom novom milosti. Bilo je to u snu. Nalazila sam se na morskoj obali; preda mnom se prostiralo u jasnom svjetlu mirno beskrajno more. Obala je bila posve plitka, a blizu obale njihalo se  u sjajnom svjetlu čitav niz malih, dražesnih čamaca. Svi su bili sjajno-bijele boje , a na gornjem rubu bili su obrubljeni plavom vrpcom. Bili su dražesni i upravo su prizivali da se popneš.

Približila sam se obali i jednom od tih čamaca, i htjedoh uči; nije za to trebalo nikakve priprave jer su čamci bili tako maleni i imali su posve niski rub tako da se moglo lagano ući. U tom času opazih sebi s desne strane jednu nebesku osobu, koja me priječi. Ne samo da me je priječila da uđem u njega nego, štoviše, pokazala mi je da pogledam daleko lijevo gdje sam opazila jednu lađu, jednu veliku tamnosmeđu lađu, a još više nalijevo u daljini, opazila sam drugu veliku lađu, golemu lađu, također tamnosmeđe boje; na ovu golemu lađu bila je pričvršćena ona prva velika lađa.

Odmah sam razumjela ovo viđenje i Bog je izveo sve kako je bio od vječnosti odredio. Priključeni Karmelu, ali sačinjavati svoju zasebnu lađu, na kojoj se nije nalazila brojka III, to je imao biti Karmel BSI. Bog jest i ostaje Učitelj i Gospodin.

On vrši svoju volju i provodi svoje planove, makar se tome protivio ili protiv toga radio tko mu drago! (DB, 112-113).

Tu se nalazi i dražestan, pomalo naivan crtež dviju lađa; na većoj piše Carmel, a uz nju je privezana manja, na jarbolu srce i sigla Karmela Božanskoga Srca Isusova (DB, 113)

Nastavlja se

Izvor: Uspon (68) lipanj 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

9 − eight =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *