Vijesti

Uspon (69) Hrv. Leskovac

Uspon (69) Hrv. Leskovac

Uspon (69) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Hrvatska i jedina riječ „Leskovac“

Osnutak Karmela BSI veže se uz ime Marije Terezije od Sv. Petra i nadbiskupa Antuna Bauera. Majka je tada bila u Americi pa je nju poslala u Zagreb. Nadbiskup ne samo da je dao dopuštenje, nego je uvijek bio velik zaštitnik Karmela. Kad se vratila iz Amerike, odlučila je posjetiti i ovaj hrvatski dom.

Njezin posjet Hrvatskoj započeo je „stilski“ tj. avanturistički: dugo čekanje na granici, u nekim barakama, katkad čak pod vedrim nebom, na vjetru i kiši čekajući na kontrolu, u strahu da ne bi morala čuti one strašne riječi kojih se boji svaki svjetski putnik: „Stanite ovamo na stranu, vaša viza nije u redu!“ Na sreću, sve je dobro prošlo, ali to nije bio kraj uzbuđenjima. Došla je večer. Majka i njezine pratilje našle su se u velikoj čekaonici 2. razreda. Vlak je već ulazio u postaju kad je odjednom nastao divlji krik od stotinu ispremiješanih glasova. Ovako se sjeća tih trenutaka: „Veoma prestrašena pomislim: ništa drugo nego buna, revolucija ili nešto slično. Nikad u životu nisam nešto tako doživjela.“ Kad je napokon mogla pitati nekog željezničara što se to događa, taj ju je sa smiješkom umirio da se ne mora bojati, radi se samo o pijancima. Bilo je to u Celovcu.

No put do Zagreba nije bio nimalo ugodan: vlak je krenuo sa sedam sati zakašnjenja pa su stigle u Zagreb tek navečer, gdje su morale čekati vlak za Hrvatski Leskovac kamo su stigle navečer u 23 sata. Zapanjene su stajale na malom kolodvoru u to doba noći bez poznavanja jezika. Ona je znala samo reći „Leskovac“.

Na kraju ipak je sve sretno završilo: dvojica željezničara otpratila su ih fenjerom u ruci do kuće gdje ih je pustila unutra draga m. Eleonora koja se vrlo iznenadila ugledavši ih u pola noći na svojim vratima!

Smijemo s ponosom navesti ovdje tople riječi Majke Utemeljiteljice o Hrvatima: „Ovdje nam se pruža divno polje rada. Hrvati su vrlo darežljivi, dame u Zagrebu izvanredno velikodušne i susretljive pa će se moći uskoro sagraditi dječji dom u kojem će se mnogoj djeci pružiti ljubav i njega i gdje će biti odgajani za dobre i vrijedne građane.“ (DB, 180)

Nastavlja se

Izvor: Uspon (69) rujan 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × three =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *