Vijesti

Uspon (70) Hrv. Leskovac

Uspon (70) Hrv. Leskovac

Uspon (70) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

HRVATSKA – POSEBNA BRIGA MARIJE TEREZIJE

Posebna ljubav majke Marije Terezije prema Hrvatskoj i Hrvatima dolazi do izražaja na dirljiv način u pismu koje je uputila hrvatskim svećenicima. U tome pismu najprije opisuje žalosno stanje iseljenika u Americi te blagoslovljeni rad sestara karmelićanki Božanskoga Srca Isusova kako posjećuju te ljude koji često ne znaju ni jezika pa se otuđuju od Crkve. Onda opisuje radost onih ljudi koji mogu čuti koju lijepu riječ na vlastitome materinjem jeziku i koliko ih se obraća kao plod obilaska sestara. Gotovo svaka skupina iseljenika ima nekoga među sestrama koja je iz njihova kraja, osim Hrvata. Evo strastvena poziva Majke Utemeljiteljice za zvanja među hrvatskim djevojkama: Godina 1912. mjeseca studenoga otvorismo u Milwaukee, Wis, prvi zavod sv. Josipa, u kojem je zaposleno 12 sestara, rodom Njemica, Čehinja, Talijanka, Poljakinja, Slovenka, Mađarica, jer ima tamo stanovnika svih narodnosti.

A sad je na nama, da mi prigrlimo svoje, ali zato treba stotine, da, tisuće sestara, zato se obraćamo na Vašu Veličanstvenost i molimo najponiznije i najsrdačnije u ime siromašne braće u tuđini, da sve okolnosti saopćite svojim župljanima, da ih potaknete: 1.da mole za svoje zemljake, koji su u velikoj pogibli; 2.da sudjeluju u radu…Prema zahtjevima našega zvanja sabrala nas je Božja Providnost iz različitih narodnosti, da se već sada govori među nama 11 jezika i tako možemo služiti različitim narodima, samo nam još manjkaju sestre Hrvatice… (Pismo, 6 – 7).

Da strastveni vapaj majke Marije Terezije nije ostao bez odjeka jasno svjedoče brojne i žive zajednice karmelićanki Božanskoga Srca Isusova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nastavlja se

Izvor: Uspon (70) listopad 2016.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

12 − one =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *