Vijesti

Uspon (71) Hrv. Leskovac

Uspon (71) Hrv. Leskovac

Uspon (71) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

 Naš karizmatski identitet

Majka Marija Terezija nas uči važnosti karizmatskoga identiteta, tj. snažna osjećaja dužnosti i odgovornosti. Živimo u svijetu u kojemu se prenaglašavaju prava, a premalo govori o dužnostima i obvezama. A ima stvarnosti koje se ne mogu graditi ni samo na osjećajima ni samo na pravima. Ovamo spadaju prije svega brak, odnosno obitelj te svećeničko i redovničko zvanje. Radi se zapravo o ustrajnosti. Tri su temelja ustrajnosti u svakome zvanju, a osobito u redovničkom i svećeničkom.

Prvi temelj jest teologija zvanja, tj. Božji poziv i povjereno poslanje koje je namijenjeno svakome pojedinom vjerniku u krilu Crkve. Redovnik, odnosno svećenik jest onaj čovjek iz evanđelja koji je stavio ruku na plug i osjeća da se ne smije više vratiti (Lk 9, 62); osjeća se odgovornim za one duše koje su mu povjerene i zna de se ne radi više samo o njemu samome ako postane nevjeran tome pozivu, nego o svima onima kojima je poslan. Stoga je prvi temelj vjernosti zvanju ta prosvijetljena ljubav koja nas veže uz Krista koji nas je odabrao za to poslanje. Vjernost zvanju prema tome znači istodobno i vjernost vlastitoj osobnosti jer uključuje da smo mi stvarno ljudi od riječi, od obećanja, od zakletve, nama se može vjerovati, na nas se može računati da nećemo izdati nikoga ni u najvećim teškoćama. Isto vrijedi i za brak: ne može se pozivati na to da se netko više ne osjeća sretan; treba se sjetiti i riječi bračnoga obećanja koje je bilo svečana prisega pred Bogom i pred ljudima da će „ustrajati jedno uz drugo u dobru i zlu“, prema tome, radi se preuzimanju odgovornosti.

Takva je bila majka Marija Terezija o kojoj ovako piše njezin rođak dr. Echard Tauscher: „Sada nas ona promatra sa svoga portreta. Dobrota u pogledu ovih očiju međutim ne otkriva ni onu strogost prema sebi koju je puno godina prakticirala, ni one poteškoće i progone koje je morala podnositi na početku svoga djela, a pred kojima bi svaki prosječan čovjek kapitulirao. Međutim, predaja nije bila u njezinoj naravi…“ (Nastavlja se)

Izvor: Uspon (71) studeni 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + 11 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *