Vijesti

Strmec: Moćnik bl. Marije Terezije u bolničkoj kapelici

Strmec: Moćnik bl. Marije Terezije u bolničkoj kapelici

S našom blaženicom

U trenutku dogovora ni slutili nismo kako će Duh Sveti oblikovati naše djelovanje. Negdje u listopadu 2016. dogovorili smo s p. Milanom Loićem animiranje mise u bolničkoj kapelici u Vrapču. Htjeli smo zahvaliti p. Milanu za prisutnost i duhovnu pomoć našoj Zajednici karmelskih laika BSI u Strmcu. Pater Milan je duhovnik zajednice i to je ono što nas je potaklo na ovaj korak. Osnaživala nas je činjenica da je naša bl. Marija Terezija radila u ovakvoj bolnici. Pripremali smo se za ovo euharistijsko slavlje u siječnju, mjesecu u kojem ima nekako najmanje aktivnosti. Odjednom se negdje u prosincu pojavio poticaj kako bi bilo dobro pripremiti štovanje moći bl. Marije Terezije nakon svete mise. Moćnik je tada bio u Zagrebu i zaista je bilo sve ostvarivo. Tako smo 29. siječnja 2017. uputili svoje korake u kapelicu Srca Isusova u bolnici u Vrapču. Uz članove ZKL BSI sudjelovali su i mladi Karmela iz Strmca, sestre iz Hrv. Leskovca i Zagreba. Naša članica ZKL-a Ana Benković je svirala, a pjevao je Vokalni ansambl Domenike iz Svete Nedelje (Ana im je glazbena voditeljica). U lijepoj propovijedi p. Milan je spomenuo i našu blaženicu te je okupljenim vjernicima progovorio o njezinu životu. S. M. Lidija je prisutne vjernike upoznala s blaženicom i značenjem štovanja moćnika povezujući dijelove naše stvarnosti sa stvarnostima blaženičina života: ,,U kapelici smo Srca Isusova, mi, Karmelićanke BSI, a štovanje Srca Isusova bl. Marija Terezija je upoznala upravo radeći u ovakvoj bolnici… Ako tko može razumjeti čovjekovu patnju, to je onaj tko ju je iskusio, a to je naš Gospodin i blaženica koja je živjela za bolesne i nemoćne i čija je osobna karizma bila put patnje i molitva za patnju po kojoj postaje jedno s Gospodinom. Dodir moćnika našom rukom znak je osobnoga povjerenja u blaženicu koja nas zagovara kod Gospodina…” Na misi su sudjelovali i vjernici iz Župe sv. Barbare koji žive u susjedstvu bolnice te redovito dolaze ovamo na misu. Nakon svete mise slijedilo je štovanje moći uz pjesme našoj blaženici. U kripti kapelice domaćini su nam prirpemili i okrepu. Uz druženje i razgovor podijelili smo svoja iskustva zagovora naše bl. Marije Terezije i zahvalili što smo mogli biti sudionici ovoga slavlja. Hvala Duhu Svetom koji je zaista oblikovao jedno lijepo zajedništvo jednih s drugima.

Dok je moćnik blaženice bio u Strmcu iskoristili smo tu milost i kao članovi zajednice, u svom redovitom susretu, okupili se na molitvu razmišljajući i moleći uz poticaje i riječi bl. Marije Terezije. Bogu hvala i za ove milosne i radosne trenutke u kojima je svatko mogao ostati uz moćnik koliko mu je bilo potrebno u miru i sabranosti.

S vama još želim podijeliti i trenutak proslave naše godišnjice osnutka 26. travnja 2017. Na svetoj misi koju je predslavio p. Milan Lojić bilo je primanje škapulara a u našoj dvorani i maloj svečanosti obogaćeni smo za tri nova člana.

Anica Vojvodić

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × one =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *