Vijesti

Uspon (75) Hrv. Leskovac

Uspon (75) Hrv. Leskovac

Uspon (75) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

KRIŽNI PUT BL. MARIJE TEREZIJE

 Duhovna noć majke Marije Terezije pokazuje neobične sličnosti s nekim postajama Križnoga puta. Sama naziva taj period svoga života „Velike poplave trpljenja“.

Bilo je to u svibnju 1892. kad je pri jednome viđenju dobila osobitu milost. Nalazila se na širokoj i visokoj hridi, poprilično u sredini prostranstva, ali stojeći više prema gore. Odjednom, sasula se neizreciva poplava iz visine niz ovo strmo brdo, ne onako mirno i glatko, kao što se izlijeva jezero Erie, već se upravo divljim valovima rušilo u dubinu. U prvome joj je času bilo kao da će je ta strahovita poplava, u kojoj se nalazila, posve sigurno povući za sobom – ali ne – okrenula je glavu malo nalijevo i pogledala u visinu gdje je u oblacima opazila križ.

U tome je času raširila ruke i njezine su se duševne moći sjedinile s trpljenjem Božanskoga Otkupitelja. U isti tren izlile su se na nju, poput silne rijeke, snaga, jakost i pouzdanje u Boga, dapače radost zbog trpljenja koja su je imala snaći.

Uskoro začuje opet novu lomnjavu, i to njoj s desne strane. Ta silna lomnjava dolazila je od druge šumeće bujice koja je po prilici bila visoka poput dvije trećine ove prve koja je već okruživala bučnim slapovima. Ova silna voda sjedinila se s bučnim vodopadima one prve i rušila se golemim valovima dalje te je, napokon, nestalo silno more. Bila je to strahovita, bučna, divlja, razarajuća, neizmjerna rijeka; tako strašna, tako silovita, tako orijaška da joj je poslije – godine 1913. i 1914. – prema njoj slap Niagare izgledao miran i veoma lijep.

Nikada nije zaboravila ovo viđenje koje je bilo tako strašno da nadilazi svaku predodžbu, a isto tako nije zaboravila ni neopisivo zaprepaštenje i smrtni strah koji ju je spopao u prvi trenutak.

Ovaj san je ostavio ne samo dubok trag u njezinoj duši, nego predstavlja snažan zaokret,, korak više u njezinu duhovnome uspinjanju: ona ulazi u sfere mistične duhovnosti. Sama opisuje ovu promjenu, njoj svojstvenom jasnoćom i dubokom analizom: „Kad sam se probudila, ispunjala me goruća želja za trpljenjem. Da, prožimala me žarka žeđ za patnjom. Otada nisam, da bih dokazala Bogu svoju ljubav, više ništa željela drugo osim trpjeti. No, sama težnja nije me zadovoljavala. Stoga sam odmah započela devetnicu da mi Bog pošalje trpljenje.“

Nastavlja se

Izvor: Uspon (75) ožujak 2017.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fourteen + one =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *