Vijesti

Uspon (76) Hrv. Leskovac

Uspon (76) Hrv. Leskovac

Uspon (76) Hrv. Leskovac

MAJKA HRVATSKOG KARMELA BSI

S. Marija Terezija od Sv. Petra (Demetz); 15. 3. 1877. – 23. 1. 1958.

Marija Demetz rođena je 15 ožujka 1877. godine u St. Urlichu im Grodnental. A umrla je 23. 1. 1958. U Sittardu. Bila je drugo dijete kipara Dominika Demetza i njegove žene Marije Demetz, rođeneMetz. Djed po majčinoj strani, Josef Metz , bio je duboko religiozan čovjek, primjerni učitelj i sjajan orguljaš te dobar otac obitelji. U gradskoj vijećnici St. Urlicha naveden je kao prvi počasni građanin.

Marija Demetz odrasla je u pobožnoj obitelji. Na krštenju je, dan nakon rođenja, dobila ime „ Maria Cristina Gioseffa“. O njezinome djetinjstvu i mladosti na žalost ne znamo mnogo.

Njezin otac bio je jedan od najvećih dobrotvora Karmela BSI. On je Dragoj majci, kad je potreba bila velika, više puta pomagao posuđivanjem novaca; on je napravio oltare za većinu domova sv. Josipa.

Od četvorice braće, najstariji je Franz kao i otac bio drvorezbar i kipar ( u našoj kapeli je još njegov dar – Gospin kip), drugi brat Julius je umro 1915. Od rana zadobivenih u Prvom svjetskom ratu.

Treći brat Josef bio je vlasnik gospodarstva i dogradonačelnik u St. Urlichu.

Najmlađi brat Gotthard, postao je franjevac, a nokon mlade mise otišao je 1920. U Kinu. Preveo je katekizam na kineski i ondje djelovao 23 godine.

Dok je Utemeljiteljica boravila u Americi 1913. godine, u pismima s. M. Tereziji Demetz opisuje da je susrela siromašne hrvatske iseljenike i emigrante za koje se želi milosrdno zauzeti.  O tome piše i zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru dr. Antunu Baueru: „Iskusili smo u ovo nekoliko mjeseci da su tisuće i tisuće, da, milijuni katolika, izgubljeni za Crkvu. Prema zahtjevima našeg zvanja sabrala nas je Božja Providnost iz različitih naroda, tako da se već sada među nama (u Družbi) govori 11 jezika i tako možemo služiti različitim narodima, samo nam još manjkaju sestre hrvatice.“ Nadbiskup je s velikim zanimanjem pročitao potresni list Majke Utemeljiteljice, te ga tiskao i razaslao hrvatskim svećenicima. Majci Mariji Tereziji je uputio poziv da se osnuje jedan dom sv. Josipa, kuća za nezbrinutu djecu u Zagrebu. Želja za osnutkom Karmela BSI u hrvatskom narodu bila je Osnovateljici toliko na srcu, da unatoč ratnim neprilikama piše sestri s. Mariji Tereziji Demetz da pođe u Zagreb i ostvari osnutak: „Nemam riječi da iskažem kako čeznem za jednom kućom u Zagrebu. Htjela bih sama poletjeti i potražiti kandidatice.“ Sestre dolaze u Zagreb 1917. te je prvi Dom sv. Josipa otvoren na tadašnjoj periferiji grada. Sestre su započele s misijskim djelovanjem u župi sv. Franje Ksavera. Dr. A. Bauer je učinio sve da olakša sestrama početak i razvoj Družbe na našim prostorima. Gospodin je također poticao srca dobrih ljudi za pomoć. Zbog niza okolnosti sestre su se preselile u Hrvatski Leskovac te ondje otvorile „Dom sv. Josipa“ za tridesetero djece.

O Hrvatskom Leskovcu s. Marija Terezija od Sv. Petra piše: „ Zgrade su sve bile prizemnice i vlažne, no bile su prostranije i veće nego u Zagrebu. Uz njih je veliko imanje (za naše pojmove): 3-4 krave, više svinja i peradi raznih vrsta, velike livade i pašnjaci. Njegova ekselencija je mislila da će sestre s tim gospodarstvom moći uzdržavati dječji dom, unaprijediti ga i uskoro moći graditi. No bilo je to neopisivo žrtvovanje za sestre što se sve pretvorilo u slatku radost kada je dragi Spasitelj mogao stanovati kod njih. Prvo je naime, bilo uređenje jedne kućne kapele.

Kapela je bila ogromno dobročinstvo za zanemarene, u znanju zapuštene, jadne seljake koji su stanovali u raspršenim imanjima u okolici.“

Sjećamo se i mi danas zahvalno s. Marije Terezije od Sv. Petra i stoga hodočastimo u njezino rodno mjesto moleći da nas pred Gospodinom zagovara naša Bl. Marija Terezija od Sv. Josipa.

Izvor: Uspon (76) travanj 2017.

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *