Vijesti

Uspon (77) Hrv. Leskovac

Uspon (77) Hrv. Leskovac

Uspon (77) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

U potrazi za ljubavlju

Anna Maria Tauscher je htjela oponašati svetost sv. Franje Asiškoga putem apsolutne radikalne poniznosti i poslušnosti te „slomiti vlastitu volju“, svoj „ja“ putem strogih pokora. Taj napor, međutim premda koristan na početku duhovnoga uspona, poimenice u fazi askeze, izgradnje dominantne kreposti, borbe za slobodu od vanjskih spona, nije više svrsishodan na višim razinama duhovnoga života kad je cilj prihvaćanje vlastitih granica i oslanjanje na bezuvjetnu Božju ljubav. Evo opisa toga dramatična preokreta kod Anne Marije: „ No kako sam htjela biti ponizna prema uzoru Sv. Franje Asiškoga, htjela sam da po meni gaze kao po otiraču za noge, ili kao što ga je pseto trgalo, tako sam i ja htjela da se postupa sa mnom kao otiračem i s dronjkom. Da, ne samo da sam htjela, nego sam i željela da tako sa mnom postupaju – nije važno tko – poglavari ili podložnici, samo da uništim svoj „ja“.“

Korisno je ovdje uočiti ovaj u biti još uvijek sebičan način gledanja na svetost: ja želim postati sveta, drugi su za to samo sredstva, nije važno tko. Opasnost ovoga stava leži u tome da se radi o psihološkoj nemogućnosti budući da svetost nije stanje nego dinamičan proces, tj. trajan rast prema idealu koji se ne može nikad postići do te mjere da bi osoba mogla biti zadovoljna. Nijedan svetac nije nikada rekao za sebe da je postigao vrhunce.

Važno je zaustaviti se na ovoj pojavi duhovnoga života jer se nerijetko susreće i na drugim područjima života, npr. u molitvi: osoba se tuži da je uvijek rastresena u molitvi zaboravljajući da zapravo i ne može drukčije gledati na svoje molitve nego na uvijek nesavršene pokušaje da ustraje u njoj unatoč svim mogućim nedostacima u sabranosti.

Nitko ne može „poniziti sebe“ kao što nitko ne može sebe razapeti na križ, već to čine uvijek drugi; duhovna mudrost i hrabrost sastoje se u tome da prihvatimo neizbježne situacije poniženja i patnje.

Nastavlja se

Izvor: Uspon (77) svibanj 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen − 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *