Vijesti

Uspon (78) Hrv. Leskovac

Uspon (78) Hrv. Leskovac

Uspon (78) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Život u Božjoj prisutnosti

Mistik se razlikuje od obična vjernika po tome što su u njemu sadržaji vjere postali življena stvarnost. Ovi sadržaji su: stvaranje, otkupljenje, zvanje, poslanje, ljubav Božja itd. Razlika je u ovome: običan vjernik „zna“ za ove sadržaje vjere, mistik ih „živi“. Jedna je stvar znati da smo grešnici i potrebni otkupljenja, druga je stvar živjeti ovu stvarnost. Radi se, dakle, o hodu, o sazrijevanju u vjeri. Vjera je po svojoj naravi otvorena prema mistici jer su i jedna i druga nadahnute istom milosti.

Mistik osjeća da Bog prisutan uvijek i svugdje te ga uvijek i svuda prati. Zbog toga rado traži samoću gdje može razmišljati o Bogu. Postaje kontemplativan, uronjen u Boga. Mistik je „zaljubljenik šutnje“.

Anna Maria je živjela u Božjoj prisutnosti. Ona je nalazila Boga svuda, prepoznavala ga u svim stvarima, svim događajima. Jedna sestra je svjedočila da je Majka uvijek bila toliko sabrana i uronjena u Božju prisutnost da se nisu usudile smetati joj pitanjima.

Ovdje bismo rado spomenuli još jednu dražesnu karakteristiku Anne Marije: bila je pjesnička duša. Njezina „Autobiografija“ (Djelo Božje) spada u vrhunce slične duhovne literature, poput „Ispovijesti“ Sv. Augustina, „Autobiografije“ Sv. Terezije Avilske, „Povijesti jedne duše“ Sv. Male Terezije… Stil joj je istančan, osebujan, slikovit, duhovit; analize su duboke, precizne. Ukratko, knjiga se čita kao roman. Znala je svirati i pjevati; kod igrokaza je uvijek nju zapadala glavna uloga, prema tome, bila je odlična glumica; bila je strastvena klizačica na ledu, a s neskrivenim ponosom se sjeća da joj je bilo dvanaest godina kad ju je ujak naučio igrati šah koji je od tada gotovo svako poslijepodne igrala sa svojom prijateljicom.

Nastavlja se

Izvor: Uspon (78) lipanj 2017.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen + nineteen =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *