Duhovni kutak

Uspon (81) Hrv. Leskovac

Uspon (81) Hrv. Leskovac

Uspon (81) Hrv. Leskovac

IZ ZAJEDNICE KARMELSKIH LAIKA

LJUBAV NIKAD NE SMIJE BITI DOSADNA!

Tema: Dostojanstvo žene! – Predavanje je u okviru naših mjesečnih susreta trećim utorkom održao naš duhovnik o. Danijel.

*******

Već u samom uvodu doznajemo kako naš sveti Papa Ivan Pavao II. u svojem Apostolskom pismu, Mulieris dignitatem, „želi zahvaliti presvetom Trojstvu za ‘misterij žene’. Naziva je Bogomajkom, jer svaka žena u sebi nosi sliku Božju, a i sama riječ Bogomajčinstvo zapravo znači slika Božja. Žena i majka je dakle toliko sjedinjena s Bogom da i sama postaje slika Božja.

O tom i takvom dostojanstvu žene govori nam i Edith Stein, židovka, feministica, karmeličanka i svetica. Za nju je Majka Božja jedini istinski, pravi uzor po kojem se svaka žena koja slijedi njezine osobine automatski uzdiže na razinu dostojanstva. No, Bog je ipak naš jedini istinski odgajatelj, te stoga Mariju treba promatrati u ozračju njezine poslušnosti volji Božjoj. Vrijednosti po kojima se ravnamo su one koje predstavljaju apsolutno, izvanvremensko, ono što je izvan same ljudske naravi, a to je svakako slika Božja u nama samima. Mi trebamo biti slika Božja jer to duboko i pravo dostojanstvo zapravo proizlazi od samoga Boga.

Razmišljajući o Mariji neminovno se postavlja pitanje što je zapravo osnova, temelj kršćanske zajednice?  Naravno da je to obitelj!  Ali ne obitelj kao neka izmišljena, pravna tvorevina, jer obitelj postoji oduvijek, ona je naravna institucija temeljena na dva glavna principa, a to su ljubav i plodnost, ljubav između muškarca i žene bazirana na ravnopravnosti, dostojanstvu, uvažavanju, kao i očuvanju one niti koja ih povezuje s Bogom.  Ako se ta nit prekine, neminovno se sve raspada. Žena je po svojem habitusu predodređena da bude suputnica, da bude podložna i poslušna svojem mužu, ali ravnopravno, dostojanstveno i opet na sliku Božju. Ona je stvorena da odgaja, da čuva i očuva potomstvo, da očuva maleno za vječnost. Kakav dar! Konkretan, intuitivan, osjećajan. A muž? On treba biti glava, zaštitnik, vidljiva slika Božje volje. Samo takav odnos je prirodan, dostojanstven. Oni također nikako ne mogu biti vlasnici svoje djece, jer oni su samo odgajatelji, posredovatelji ljubavi, održavatelji onoga što im je Bog darovao. Negdje sam pročitala da ruka koja njiše kolijevku upravlja svijetom. Sveta obitelj,  Marija i Josip, slika je koju treba nastojati slijediti, osobine koje nam pomažu evoulirati u duhovnosti, u Bogu, i ostvarivari njegov plan za nas. A sve to u ljubavi, jer svemoć Boga leži upravo u njegovoj neizmjernoj  ljubavi.

Ako ponekad i padnemo u nastojanju, važno je znati da ništa što se dogodi nije na uništenje, nego na promjenu. Ne na prokletstvo, nego na novu mogućnost. Moramo biti itekako svjesni da kalež kojeg pijemo nije samo slatkoća. Potrebno je sve ispiti. Tek tada se mijenjamo. Nikad nije kasno. Marijina jačina i jest upravo u tome što je podnjela toliku bol. I stoga, budimo slobodno čudaci za ovaj svijet.  I Marija i Josip su bili čudaci, i gradili su novo. Promijenili su svijet. Budimo njihova slika.

Nadahnuti ovim i ovakvim razmišljanjem o dostojanstvu općenito, a posebno o dostojanstvu žene, kratko smo diskutirali o važnosti predbračnog djevičanstva, o nedostatku međusobne komunikacije u obiteljima, o bračnoj ljubavi u poznijim godinama… i još bi mi o mnogim pitanjima da je bilo vremena, a i ja ću završiti riječima sv.Augustin: „Nemojte ni misliti da ljubav može biti dosadna!“

Zlata Vdovič- Lach

Izvor: Uspon (81) prosinac 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − 18 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *