Vijesti

Uspon (83) Hrv. Leskovac

Uspon (83) Hrv. Leskovac

Uspon (83) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Naša Blaženica – 21. siječnja 1890.

Ima jedna epizoda u duhovnom usponu Anne Marije koja se može shvatiti kao iskustvo vrhunca, a gdje drugdje ako ne i opet u snu. Bilo je to 21. siječnja 1890., dvije godine nakon obraćenja. Sama opisuje ovaj san dramatskim riječima jer je i sam san bio dramatičan. Vidjela je u snu živa Isusa, u naravnoj veličini, razapeta na križu. Čitavo njegovo tijelo, od ruku do nogu, bilo je obavijeno trnjem, onako kako se obično plete trnova kruna. Na lijevoj strani, na srcu, bio je utisnut trnovit splet u obliku srca. Glava nije bila okrunjena trnjem. Ruke nisu bile spuštene, nego posve ravne, ispružene, znak života. Shvatila je da je to slika Crkve: glava je Isus koji živi u nebu bez boli i trnove krune. Udovi, tijelo, jest sveta Crkva koju nije samo vlast pribila na križ, već su je i mlaki i otpali katolici duboko ranili. To pokazuje trnje na tijelu, dok trnje u srcu pokazuje mlake i nevjerne Bogu posvećene osobe. O tome Blaženica govori:

„Probudila sam se i, kako je već bilo jutro, požurila sam u Crkvu. Srce mi je bilo od boli i sućuti duboko dirnuto, ne samo dirnuto, nego ranjeno. Sada mi bilo jasno što Bog od mene želi: molitvu i zadovoljštinu! Isprositi milost za obraćenje grešnika! Hrvati se s Bogom za slobodu Crkve. Počev od onog jutra, prožeto je moje srce novom „glađu i žeđu“ ne samo za savršenošću i da se Bogu svidim već glađu i žeđu, gorućom težnjom da Božanskom Srcu pridobijem duše.“ (DB, 37)

Imamo ovdje školski primjer iskustva vrhunca vlastite veličine i dostojanstva. Neobičan dojam ostavlja usporedba ovog iskustva s prije opisanim iskustvom vrhunca Sv. Male Terezije; ona je našla svoje mjesto u srcu Crkve kao ljubav, Marija je našla svoje mjesto u srcu Crkve kao molitva i zadovoljština. Ovo je iskustvo postalo svjetlo i poticaj za čitav njezin život. Ovako nastvalja svoj izvještaj:

„Ovaj raspeti Isus lebdi uvijek pred mojim očima, kako onoga jutra tako i danas. On uvijek podržava moju revnost, da budem budna, sve je više rasplamsava, ne samo da vapim, nego i da radima za spasenje duša. On čini da uzdišem za posljednjim časovima svoga života, kako bi pred Božjim prijestoljem utažila svoju žarku čežnju, žeđ za dušama.“ (DB 37)

Izvor: Uspon (83) veljača 2018.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *