Duhovni kutak

Uspon (85) Hrv. Leskovac

Uspon (85) Hrv. Leskovac

Uspon (85) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Teologija križa

Jedan od eminentnih znakova mistične duhovnosti jest sposobnost da se patnja ugradi u vlastiti život. Ako se čita „Autobiografija“ Anne Marije Tauscher upada u oči njezina „potraga za trpljenjem“. No nije to mazohističko kažnjavanje sebe: ona je tu fazu duhovnoga uspona već nadišla, nego se radi o mističnoj težnji da se sjedini s Isusom patnikom, ono što Pavao kaže: da „nadopunimo vlastitim patnjama Isusove“.

Teološki, ova se težnja može ovako razraditi. Kršćanstvo nije religija praznoga križa. Na križu je uvijek netko: ili Isus ili netko od nas po redu. Isusova prisutnost na križu jest ono što je preobrazilo ovaj simbol sramote u sredstvo našega otkupljenja. Križ stoga ne može nikad ostati prazan. Ali kršćanstvo jest religija praznoga groba. Isus je umro i uskrsnuo kako bismo i mi mogli sudjelovati ne samo u njegovu križu nego i u njegovu uskrsnuću. Križ je ne samo središnji simbol, nego i središnji događaj kršćanstva. Po križu smo spašeni, po križu je Bog pokazao koliko nas ljubi. Ali Kristov križ je i najutješnija poruka za naš mali, patnjama zasićeni ljudski život jer znamo: ni jedna patnja nije uzaludna ako je povezana s patnjom Isusovom. Ako s njim patimo, s njim ćemo i uskrsnuti.

Izvor: Uspon (85) travanj 2018.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *