Vijesti

Strmec: Moćnik blaženice kod njoj dragih osoba

Strmec: Moćnik blaženice kod njoj dragih osoba

U nedjelju 17. veljače 2019. sudjelovali smo na euharistijskom slavlju u kapelici Srca Isusova u Vrapču. Euharistiju je u 9.30 sati predslavio p. Milan Lojić, svećenik kojemu je povjerena briga za bolesnike ove bolnice. Nedjeljom se ovdje okupe i vjernici iz okolice doprinoseći zajedništvu vjernika okupljenih oko Gospodina. Euharistijsko slavlje je pjevanjem obogatio vokalni ansambl Domenice pod vodstvom gospođe Ane Benković. Sudjelovali su, također, i članovi Zajednice karmelskih laika BSI iz Strmca sa s. M. Lidijom.

Posebna nam je radost bila što smo za ovo slavlje donijeli moćnik bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Uvijek je ovaj susret poseban, euharistija je bogatsvo za srce svakog prisutnog i moćnik blaženice ohrabrenje u trenucima utjecanja u zagovor onoj koja je radila u ovakvoj bolnici. U knjizi Naći sebe tražeći Boga, autor p. M. Szentmartoni, DI citirajući opis same blaženice o prvim susretima s bolesnicima progovara o rođenju jednog majčinstva: ,,Obično se govori o majci koja rađa. Mi ovdje govorimo o tome kako se rodila majka u Anni Mariji. Kao što je svako rođenje jedna vrhunska drama jedne apsolutne novosti, tako je dramatično bilo rođenje majčinskih osjećaja u Anni Mariji, a bilo je to u bolnici za umobolnike u Lindenburgu. Već pri prvom susretu s ovim nesretnicima eksplodirat će u njoj duboki majčinski osjećaji, i u tom smislu ovaj događaj predstavlja već daljnju pripravu za njezino životno poslanje, da postane majka mnoge siročadi. Ne može se bez suza čitati ovaj dramatičan susret mlade Anne Marije sa svijetom patnje. Prvi susret je bio sa starom umirućom ženom. Dosad nikad još nije vidjela odraslu osobu kako umire. Sama opisuje ovo svoje iskustvo: ‘Nikada još nisam vidjela kako umire odrastao čovjek, a sada sam gledala smrtno blijedo, od smrtne borbe razvučeno lice i strašni hropac umiruće. Obuzela me jeza, no tako sam se svladala da moja pratilja nije ništa opazila. Vodila me je dalje od sobe do sobe. Nakon toga sam nešto založila i pošla u svoju sobu. Bila sam posve utučena i neopisivo potresena strašnim dojmom koji su bolesnici na mene učinili. Uzalud sam nastojala zaspati, lice stare umiruće žene neprestano mi je lebdjelo pred očima. K tome je oluja oko tornja zavijala i hujala najstrašnijim zvukovima, a kiša je lupala o stakla na prozorima. Bila je to strašna noć’ (DB, 24). Te noći se rodila majka Marija Terezija, majka staraca i umirućih.”

To je jedan od razloga zašto se kao članovi Zkl-a BSI rado uputimo u ovu kapelicu moleći zagovor bl. Marija Terezije od sv. Josipa za sve bolesne i koji su u potrebi. Neka nas blaženica svojim primjerom potiče na otvorenost prema potrebama bližnjih i zagovara nas kod Gospodina.

IMG-9753ce7bc436ce6cf4a1ccd555f90624-V IMG-73172cedf937d7123cc57843aa02203d-V IMG-a723f0cedceba173d1f8a900120d025f-V IMG-cf3c271ab6ab0fe86a3f21643437036c-V

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

8 + 12 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *