Duhovni kutak

Uspon (93) Hrv. Leskovac

Uspon (93) Hrv. Leskovac

Uspon (93) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

 Teologija patnje

Prema istraživanjima američkoga isusovca-psihologa D. P. Foleya, moguće je razlikovati 11 različitih stavova prema vlastitoj patnji. U prošlom broju Uspona smo donijeli četiri, a sada slijedi nastavak:

  1. Pomirenje s nedokučivom Božjom voljom: Osoba se osjeća nesposobnom da shvati smisao patnje, stoga se pasivno prepušta volji Božjoj, no pomalo se osjeća pobijeđenom u nejednakoj borbi s Bogom.
  2. Prihvaćanje patnje kao neizbježive okolnosti ljudskoga žživota: To je već aktivan stav prema patnji jer, s jedne strane, osoba kuša sve učiniti da patnje bude što manje, s druge strane, ako je zadesi kakva patnja, nastoji žživjeti s tom patnjom, dapače, može otkriti dublja područja žživota koja inače ne bi ni slutila. Osoba je nošena nadom da će patnja jednoga dana nestati (u nebu neće biti ni suza ni boli), vjeruje u Boga i moli se da može nositi svoj križ.
  3. Patnja shvaćena kao sredstvo za osobni rast: Osoba je uvjerena da ova patnja znači obogaćenje za nju, za njezin duhovni rast. Ipak, može se pojaviti određena nesigurnost s obzirom na Božju mudrost: zašto je odabrao baš ovaj put za moj duševni rast, a ne neki lakši. U biti, patnja se ne prihvaća, nego se Bogu upućuju molitve za ozdravljenje; osoba može postati zatvorena i povući se u samoću.
  4. Obrambeni stav pred patnjom: Osoba se povlači pred svojom patnjom, ne želi uopće ulaziti u pitanja o smislu patnje, o uzrocima, o svrsi, ne pravi više planove za budunost, ne traži pomoć. Umjesto toga niječe da pati, ali se istodobno zatvara u sebe, ograničava svoje aktivnosti, povlači se u duhovnu mirovinu.

Izvor: Uspon (93) veljača 2019.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

9 − 1 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *