Duhovni kutak

Uspon (95) Hrv. Leskovac

Uspon (95) Hrv. Leskovac

Uspon (95) Hrv. Leskovac

NAĆI SEBE TRAŽEĆI BOGA

Spašavati duše putem trpljenja

Ima jedna neobična misao u „Autobiografiji“ koja se češće ponavlja: čežnja za trpljenjem. Jedan od karakterističnih izričaja u tome smislu koji nalazimo jest ovaj njezin zapis: „Predragi Isuse, nebo ima svega, ali nema trpljenja. Stoga daj da na ovom svijetu trpim, trpim i samo trpim.“ Zašto Anna Maria želi trpljenje? Odgovor na pruža ona sama: „Spašavati duše bilo je neprekidno čeznuće moga srca. Duše, koje je gruba slika oholosti i strasti svake vrste otela iz naručja Božanskoga Spasitelja, a i sada ih još otimlje. Ove duše pridobiti natrag za Krista, nije li to, po Božjoj volji, bila svrha moga života?“ A u pismu upućenom svim sestrama razvija vrhunsku teologiju patnje kad govori o tome kako velike, u Boga zaljubljene, duše ne misle više na sebe, nego na sve one jadne grešnike koji ne poznaju Božju ljubav: za njih oni rade i pate.

Ova spremnost Anne Marie da se vlastita patnja prikazuje za dobro drugih nije ostala apstraktna želja, nego je uvijek nanovo poprimala konkretne oblike i sadržaje. Kad se nalazila u Engleskoj, predmet njezinih molitava postaje Engleska: „Sve svoje muke i trpljenja prikazivala sam za obraćenje Engleske!“ Ona nije gledala na sebe u patnji, nije sažalijevala sebe, nego je gledala na Englesku, na ljude, na duše. To je znak njezine velike duhovne zrelosti.

Izvor: Uspon (95) travanj 2019.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine − 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *