Duhovni kutak

Uspon (104) Hrv. Leskovac

Uspon (104) Hrv. Leskovac

Uspon (104) Hrv. Leskovac

IZ AUTOBIOGRAFSKIH ZAPISA I POVIJEST KARMELA BSI

VIDI KAKO JE BILO PRIJE

Neka je vječna hvala Bogu koji me je doveo do Karmela, a time i do najmudrije učiteljice, sv. Majke Terezije od Isusa. S pravom je običavaju nazivati serafskom ili mističnom sveticom. No začudo, nije samo lebdjela poput serafa u visinama mističnoga života duše, već je istovremeno bila poglavarica po Božjem srcu i prava, uvijek brižna majka puna ljubavi prema svojim kćerima, štoviše kod svih se utemeljenja samostana dokazala čak kao ‘poslovna žena, kako se sama nazivala.
Bog mi je dao ovu veliku sveticu za zakonodavku i uvijek sam se iznimno trudila, koliko god je u naše vrijeme i u našim posvema drugačijim prilikama bilo moguće, da slijedim njezine odredbe. Ta je naša sveta Majka odredila da imamo vlastite samostane s vrtovima i okružene zidovima. Shodno tome, i Karmel Božanskoga Srca posjeduje samo vlastite samostane s vrtovima koji su okruženi zidom ili visokom ogradom, no povezano s time svaki naš samostan ima dječji ili starački dom s igralištima ili vrtovima koji su također ograđeni.
Čvrsto sam uvjerena da se naša sv. Majka Terezija, da je bila osnovala Karmel u 19. ili čak 20. stoljeću umjesto u 16., uz svoju revnost ne bi – baš poput nas – ograničila na molitvu i vježbe pokore za spas duša, već bi s time povezala i rad za duše.

Izvor: Uspon (104) ožujak 2020.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *