Hodočašće 

Berlin-Sandow 19.-22.5.2011.

Berlin-Sandow 19.-22.5.2011. Berlin-Sandow 19.-22.5.2011. Berlin-Sandow 19.-22.5.2011. Berlin-Sandow 19.-22.5.2011. Berlin-Sandow 19.-22.5.2011.

Kategorija

Podijeli

Dana 19. svibnja vesela grupa karmelskih laika, časnih sestara BSI i karmelskih mladih, zajedno s ocem Darijom Tokićem, krenula je put Berlina, stopama naše blaženice i majke, Marije Terezije od svetog Josipa. Svi smo bili uzbuđeni, pogotovo mi mladi. Veselila nas je pomisao da ćemo biti u Berlinu o kojem smo toliko toga čuli, gradu s četiri milijuna stanovnika, koji u sebi nosi povijest, kulturu i događaje koji su obilježili 20. stoljeće. Putem smo molili krunicu, pjevali, družili se i saznali o životu bl. Marije Terezijie, pa iako je sam put trajao cijelu noć, bila je to slatka žrtva.

Kada smo napokon stigli, najprije smo posjetili samostan u Pappelallee-u, prvu kuću gdje je Majka djelovala. Posebno me se dojmila radost časnih sestara što imaju priliku biti na istom mjestu gdje je davno prije boravila njihova Utemeljiteljica. Kad smo ušli u kapelicu u kojoj su bile izložene moći Marije Terezije, shvatila sam da svrha tog dugog puta nije bila vidjeti Berlin i Brandenburška vrata. Prije svega, hodočastili smo našoj bl. Mariji Tereziji, da bismo ju bolje upoznali, predali joj svoje molitve i učili iz njezinog života. Sveci ipak najviše vole kada ih štujemo živeći po njihovom primjeru. Bl. Marija Terezija živjela je trudeći se “Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti i Boga u svima ljubiti”. Primjer njezina života potaknuo nas je na predivno zajedništvo koje smo imali cijelo vrijeme.

Uspjeli smo doživjeti Berlin, a tome je najviše pridonijela naša sestra Anica Marija koja se izvrsno snašla u ulozi turističkog vodiča. Zahvalni dragom Bogu za lijepo iskustvo i duhovno obnovljeni vratili smo se svojoj svakodnevnici. Vjerujem da će nam ovo iskustvo biti poticaj za suočavanja sa životnim izazovima, a u tome će nas sigurno pratiti zagovor naše
blaženice. U iščekivanju novog puta u Rim… (Ana Marija Damjanović)

 

Krenula sam u Berlin otvorenog srca i bez velikih očekivanja. Nisam znala što me tamo čeka, no bila sam uvjerena da će to doprinijeti mom duhovnom životu i biti jedno prekrasno iskustvo. Je li se to i dogodilo? Išli smo stopama Utemeljiteljice naših sestara karmelićanki BSI. O njoj smo kao Mladi Karmela BSI dosta znali, ali nismo ni sanjali da ćemo vidjeti mjesto gdje se rodila, gdje je živjela, molila, išla na sv. Misu… Na tim mjestima osjećala sam se posebno ispunjeno i dirnuto. Često sam pomislila kako je lijepo i uzvišeno ići stopama jedne tako velike blaženice. Osim mjesta na kojima smo osjećali posebnu povezanost s Blaženicom očarao me i sam grad Berlin te hrvatske katoličke obitelji koje su nas primile u svoje domove. Grad
je prepun znamenitosti, čaroban spoj prošlosti i sadašnjosti. Multikulturalnost je vidljiva na svakom koraku. Poseban doživljaj mi je bio boraviti u katoličkoj obitelji tako dubokih
vjernika da sam se zapitala kakav sam zapravo vjernik i poznajem li se dovoljno.

Da ne zaboravim spomenuti još jednu važnu značajku zbog koje je put u Berlin bio tako poseban. Bili su to svi oni koji su išli na ovo hodočašće. U autobusu se osjećao mir, sklad, radost… Međugeneracijske razlike uopće se nisu primjećivale. Svi smo bili kao jedno, a spajala nas je naša Blaženica oko koje smo bili okupljeni. Hvala dragom Bogu što me naveo na put karmelske duhovnosti gdje mogu iznova pronalaziti snagu na izvorima karmelskih svetaca. Radujem se budućim hodočašćima i s radošću ih očekujem. (Tanja Ćurak)

 

Ovim hodočašćem, kojim smo hodali putevima naše blaženice M.Terezije, podsjetila sam se kako je lijepo biti u zajedništvu… Oduševila me gostoljubivost domaćina kod kojih smo mi mladi noćili. Osjećala sam se zbilja kao doma. A u Poljskoj, u malom mjestašcu Sandow imali smo priliku prisustvovati na Sv. Misi u crkvi u kojoj se blaženica krstila te pravila svoje prve korake. Bilo mi je jako drago što se tamošnjem župniku posebno svidjelo naše pjevanje, osobito pjesma našoj blaženici: “Uzore sveti.” (Zrinka Pavković)

 

Predivno hodočašće, radost, druženje, zajedničko slavljenje Gospodina u molitvi i rekreaciji. To je crkva u malom, osjetiti tako nešto čini čovjeka ispunjenim i neizmjerno radosnim. Hvala Bogu na svemu!… Mladi i stariji u pjesmi, u molitvi, u slobodi djeteta Božjeg. Predivan osjećaj biti blizu Kristu kroz zajedništvo s bližnjim… Vidjeli smo zaista puno u malo vremena, ali dojam tog povijesnog trenutka, da smo mi prvi hodočasnici – laici u Sandow, mjesto krštenja naše blaženice, osjećam kao veliku milost i zahvaljujem Gospodinu. (obitelj Krajina)

 

Berlin je simbol ujedinjene Europe. U 13. stoljeću osnovali su ga Slaveni, a njegov naziv na staroslavenskom jeziku znači blato, močvarno mjesto. Nekada su Istočni i Zapadni Berlin bili dva grada, danas su jedan… Nakon dugogodišnje izoliranosti 9. studenog 1989. godine srušen je Berlinski zid, koji je razdvajao jedan narod na dva politička sistema, dvije različite kulture… Berlin hrabrim koracima kroči u svjetliju budućnost. Berlin se priključuje ostalim svjetskim metropolama, a da je taj grad oduvijek mogao stajati “uz bok” mnogim velikim gradovima ukazuje i činjenica da su Berlinčani svoj grad smatrali “Weltstadtom” ili kozmopolitskim gradom. Prekrasne građevine i arhitektura koja ujedinjuje moderno i “staro” ostavlja bez daha. Te prekrasne, široke prometnice, veliki trgovi, ogromne građevine, prostrani parkovi asociraju na moć, vlast, Carstvo, autoritet, veličinu.

A onda samo jedna informacija vraća u stvarnost. Taj višemilijunski grad (drugi po veličini u EU, iza Londona) nema katolika, tj. ima šačica Poljaka i Hrvata koji odlaze u crkvu, a Njemačke župe nestaju, crkve se pretvaraju u muzeje ili se prodaju drugim „vjerama“, samostani se zatvaraju jer nema zvanja. Što se to dogodilo katoličkoj Njemačkoj? Je li Berlin stvarno močvara? Zašto? Tko je kriv? Kamo ti mladi u EU srljaju? Koja im je nit vodilja? Može li se tako nešto dogoditi i Hrvatskoj? (Snježana Savić)

 

Naše hodočašće ima i svoju smješnu stranu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 − 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *