Hodočašće 

Međugorje-Gabela Polje 28.-30.3.2014.

Kategorija

Podijeli

medugorje hodocasce

Zajednicu karmelskih laika sada čine članovi iz svih krajeva Lijepe naše – iz Zagreba, Hrvatskog Leskovca, Slavonskog Broda, Splita i Strmca Samoborskog. Prema Statutu, jednom godišnje okupljaju se na zajedničkom hodočašću. Prijašnjih godina hodočastili smo stopama bl. Marije Terezije od sv. Josipa u Berlin, Sandow, Rim i Budimpeštu. I ove godine odlučili smo poći njenim stopama, ali u duhu, Majci Božjoj koju je Blaženica štovala i ljubila. Moto hodočašća bio je: „Evo ti Majke!“

Tako se rano ujutro 29. ožujka 2014. u vanjskom svetištu u Međugorju okupilo oko 250 članova ZKL-a i simpatizera. Nakon pozdrava i skupne fotografije uputili smo se na Podbrdo. U molitvi i promišljanju uspeli smo se do mjesta ukazanja. Ovdje smo u tišini, molitvi i meditaciji proveli vrijeme do podneva. Svatko je u svom srcu iznosio Majci zahvale, ali i prošnje za sebe, obitelj, sve one koji su iskazali potrebu da za njih molimo, za cijeli svijet.

MEDJUGORJE_6

Nakon smještaja u pansione, posjetili smo Majčino selo. „Majčino selo“ je jedna velika obitelj koja okuplja više zajednica i udruga (dječji vrtić, dom za nezbrinutu djecu, zajednica za liječenje ovisnika i sl.). Pripada hercegovačkoj provinciji Franjevaca Uznesenja Blažene Djevice Marije, Mostar, BiH. Djeluje od 1993. godine, od vremena rata u Bosni i Hercegovini. Gradnju i djelovanje započeo je fra Slavko Barbarić zajedno sa Školskim sestrama franjevkama hercegovačke provincije „Svete obitelji“. Nastalo je iz potrebe prihvata i skrbi za djecu koja su u to ratno i poratno vrijeme pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. Službeno je započelo s radom 8. rujna 1996. godine. „Majčino selo“ sagradili su i održavaju ga hodočasnici i dobročinitelji iz cijelog svijeta (s web stranice www.mothersvillage.org). Ovdje smo slavili sv. Misu i družili se uz pjesmu.

MEDJUGORJE_3

Uslijedilo je slobodno poslijepodne za kupnju suvenira, razgledavanje i pobožnosti. Dan je završio Klanjanjem u crkvi. sv. Jakova koje su, na više svjetskih jezika, predvodili međugorski mladi. Iako umorni bili smo sretni i zadovoljni te se s neopisivim mirom u srcu otputismo na počinak.

Ujutro prije svitanja velik broj hodočasnika uputio se na Križevac. I mladi i oni nešto stariji u osobnoj molitvi Križnog puta popeli su se do križa uz izlazak sunca. Mnogi su ovo jutro iskoristili za ispovijed prije sv. Mise na kojoj smo se oprostili od Kraljice Mira, svatko uz svoje obećanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na povratku smo posjetili naše sestre Karmelićanke BSI u Gabela Polju. Dočekale su nas sa svojim župnikom, don Markom Kutlešom koji nas je oduševio svojom poticajnom pozdravnom riječi punom ljubavi za domovinu i ljude te optimističnim pogledom u hrvatsku budućnost. Družili smo se neko vrijeme uz pjesmu i ples, a zatim nastavili prema Zagrebu.

Uz uživanje u ljepotama delte Neretve i pjesmu Gospi od Puta na Skradinu završilo je još jedno hodočašće ZKL-a. Zahvaljujemo sestrama na organizaciji i animaciji te svim hodočasnicima na dobroj volji i ugodnom druženju u molitvi i zajedništvu.

Pripremila: Suzana Plavec

Izvor: ZKL-BSI Hrvatski Leskovac Uspon (46) travanj 2013.

MEDJUGORJE_4

1 komentar na “Međugorje-Gabela Polje 28.-30.3.2014.
  1. Zdenka komentira:

    Poštovani,molila bi Vas da se pomolite za duhovno i tjelesno ozdravljenje moje nećakinje i njene mame koja trpi jake bolove.Isuse vodi ih kroz život.Molila bi Vas da preporučite u molitve i moju djecu da naiđu na osobu s kojom će zasnovat obitelj imati svoju djecu.Isto tako i sestrina djeca.Za ozdravljenje moje braće i sestara i njihovih obitelji,oproštenje,iscjeljenje,poremećeni međuljudski odnosi,oproštenje grijeha,razumijevanje,mir u cijeloj obitelji.Hvala ti Isuse na uslišanim molitvama.Bog Vas blagoslovio.Hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 − nine =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *