PORTFOLIO DETAIL 

St. Ulrich, Tirol 2017.

Moje impresije s ovogodišnjeg hodočašća karmelićanskih laika 29. – 30. IV. 2017.

            Karmelićanskim sam se laicima pridružila tek prošle godine, no kao da sam oduvijek ovamo pripadala. Prošlogodišnje je hodočašće u Poljsku ostavilo snažan dojam na mene, jer me povijesno i kulturološki obogatilo, no ni ovogodišnje nimalo ne zaostaje. Čak, štoviše, vizualno je mnogo jače i dojmljivije.

            Cilj putovanja bio je posjet rodnom mjestu sestre Marije Terezije od sv. Petra Demetz. Obitelj Demetz pripada domicilnom stanovništvu u ovom dijelu južnog Tirola koji pripada Italiji pa su i nazivi dvojezični. Mjesto je St. Ulrich, tal. Ortisei. No, to je bio tek drugi dan putovanja. A kako je sve počelo?

            Polazak, već tradicionalno, iz Hrv. Leskovca: subota, 29. travnja, 4 sata izjutra, u dobrom raspoloženju. Ali, sam početak putovanja pokvarila je gužva na graničnom prijelazu Bregani. Uz 40-tak autobusa ispred nas nije bilo nade za skori prolazak pa smo krenuli put Rijeke – najprije na granični prijelaz Pasjak, no kako ni tamo nismo bili mnogo bolje sreće, oboružani strpljenjem,krenuli smo na Rupe i konačno – via Italia. Kad čovjek ima cilj pred sobom, sve se lakše podnese. Dobrom je raspoloženju u autobusu, osim naših sestara, uvelike pridonio i duhovni pratitelj na ovom putovanju, a to je ove godine bio vlč. Mato Miloš, rodom iz Sombora. Uz moljenje Časoslova, Jutarnje i Večernje, Gospine krunice te ostalih prigodnih molitava, ovaj nam je revni svećenik oba dana putovanja održao i sat povijesti o nekoć slavnim hrvatskim krajevima – koje pjesma još naziva trojim srcima junačkim – Srijemu, Banatu i Bačkoj. Bilo je zanimljivo, ali i potresno, slušati istinu „iz prve ruke“, stoga se osjećam vrlo zahvalnom na ovom podsjećanju tko smo i kamo pripadamo. Pogotovo je to korisno mlađim hodočasnicima, koji baš i nemaju prilike naučiti sve o svojim korijenima. Bilo nas je hodočasnika u dva autobusa – prvi, zagrebački, drugi – splitski i „brodski“.

            Prema planu puta, prvog je dana bilo  predviđeno razgledavanje stare gradske jezgre Brixena/tal. Bressanonea, gdje smo stigli vozeći se brojnim serpentinama preko talijanskih Dolomita. Vrijeme nas je poslužilo tako da je cijelim putem bilo bistro i sunčano te smo s udivljenjem promatrali planinski kompleks s poznatim skijalištima. Fascinantno je bilo gledati nekoliko klimatskih pojaseva zaredom – u podnožju zelene pašnjake s kravicama, a blistave, snježne padine na vrhuncima planina, dok se gdjegdje mogao vidjeti i pokoji slap koji je stvarao nježnu koprenu preko ubojitih, strmih stijena – pejzaž kao stvoren  za doživljaj Božje prisutnosti u svemu stvorenom. Na um mi padaju stihovi „Za let si, dušo, stvorena …“Kakva bi se divna duhovna poezija ovdje mogla napisati! Pravo mjesto za ljetni odmor! Gradići su pitoreskni, pomalo prazni jer nije turistička sezona, no zato smo ih i doživjeli tako bajkovitim.

Sv. Misu, uveličanu aktivnim sudjelovanjem svih hodočasničkih skupina, održali smo samo za našu grupu u prelijepoj, bogato urešenoj katedrali, koja je po arhitekturi prijelazni tip između romanike i gotike, no razgledavanje cijelog kompleksa bilo je kraće, iz već poznatih razloga. Grad je odisao posebnom duhovnošću budući je u velikim pripremama za nedjeljnu Prvu Pričest.

Otišli smo stoga da na vrijeme stignemo do našeg prenoćišta u Latzfonsu. Ovdje smo imali prigodu razgledati lijepo, decentno ukrašeno mjesno groblje na brdašcu, s unikatnim metalnim križevima i svježe posađenim cvijećem. Pogled na snježne vrhove još uvijek je bio dominantan …

U nedjeljno jutro, drugog dana našeg putovanja, a zadnjega dana mjeseca travnja, krenusmo put našeg cilja – St. Ulricha/Ortiseia. Putem nas je poglavarica, sestra Emanuela Cifer, uputila u zanimljivi životopis sestre Marije Terezije Demetz, koja je uvelike zaslužna za dolazak prvih hrvatskih sestara i osnutak Družbe na ovim prostorima. Posebno su je pomno slušali naši mladi radi provjere znanja u vidu usmenog kviza koji ih očekuje potkraj putovanja. Dolazeći prema centru grada, prošli smo uz tvornicu Demetz koja još uvijek izrađuje drvene kipove od sivog bora iz njihovih šuma. Tradicija na ponos mjesta i obitelji!

I ovaj je grad prekrasan – smješten je u podnožju planine i djeluje kao naslikan. Prava prirodna „razglednica“. Osjeti se da je nedjelja – kao nekad davno u nas – ulice su prazne, trgovine zatvorene, a živo je tek pred crkvom gdje nas dočekuje limena glazba u tradicionalnim nošnjama, koja svojom svirkom uveličava ovaj svečan dan. Prva je Pričest i djeca, za koju je glazba i upriličena, stoje svečano odjevena (nekoć je i u nas bilo tako). Prava milina za vidjeti! Po svršetku koncerta na otvorenom, ušli smo u crkvu i imali sv. Misu zajedno s domaćinima, tako da je bila dvojezična: talijansko-hrvatska, u svim liturgijskim dijelovima. U ovoj se regiji pojavljuje i ladinski jezik (naziv za skupinu sedam dijalekata retoromanskih/dolomitskih govora na sjeveru Italije; podučava se u školama u Val Gardeni i Val Badiji). Nakon sv. Mise razgledali smo groblje i pomolili se kod nadgrobne ploče s. Marije Terezije Demetz. Uz tradicionalne, male grobove uokvirene širokim stazama, nalaze se i suvremeniji reljefi duhovnog sadržaja kao i grobnice koje pomalo podsjećaju na zagrebačke arkade. Groblje se širi pa se tako mijenjaju i stilovi.

Nakon okrepe, povratak u Hrvatsku – opet u veselom raspoloženju. Svi bijasmo ispunjeni radošću i vedrinom, udišući posljednji čisti alpski zrak i pokušavajući čim duže biti pod dojmom putovanja koje ćemo još neko vrijeme nositi u svojim srcima. Ono čime sam osobno najzadovoljnija, uz prirodne ljepote, jesu ljepote duša u zajedništvu i ono pozitivno ozračje po kojem bi nas trebali prepoznati i u našim župnim zajednicama.

                                                                                                          Zrinka Krišković

Izvor: Uspon (77) svibanj 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − 12 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *