ZAJEDNICE

Pet zajednica u Hrvatskoj 

ZKL BSI Zagreb

Sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova u Zagrebu od 2002. godine okupljaju vjernike laike koji žele živjeti intenzivniji molitveni život u duhu Karmela, u znaku posvete Božanskom Srcu Isusovu te apostolski djelovati u obitelji, na radnom mjestu i drugdje.

Na samom početku osnivanja, kao duhovni poticaj održana su dva hodočašća na grob bl. Marije Terezije, prvi puta u Sittard u Nizozemskoj gdje je ona provela najveći dio života vršeći svoj apostolat i drugi puta kada je proglašena blaženom. Tako su članovi zajednice bili na mjestu koje je izvor i početak Družbe, te su mogli neposredno osjetiti zagovor i karizmu bl. Majke Marije Terezije od sv. Josipa.

2. travnja 2005. godine službeno je osnovana privatna katolička Zajednica karmelskih laika BSI u Zagrebu. Iz ovog sjemena ubrzo se širi duh Karmela i nastaju nove zajednice.

Članovi se sastaju ZADNJE SUBOTE U MJESECU U 17:00 h na edukativno – molitvenom susretu na kojem produbljujemo karmelsku duhovnost, liturgijsku godinu i razne druge duhovne sadržaje prateći događanja u (mjesnoj) Crkvi. Susreti se sastoje od tri dijela:

• predavanje ili radionica
• molitveni dio (slavlje Svete mise, euharistijsko klanjanje ili meditacija)
• druženje

Godišnja duhovna obnova i hodočašće izvor su obnovljene snage duha i zajedništva. Naša zajednica započela je i sa duhovnim vježbama u šutnji, kojima se rado pridružuju i članovi iz drugih zajednica kao i drugi prijatelji Karmela. Članovi Zajednice međusobno se posjećuju i mole u obiteljima.


Vrhovec 29
10 000 Zagreb
Tel. +385 (1) 5602 119
Voditeljica: Tatjana Horvat
e-mail: tatjana.a.horvat@gmail.com
Članovi vodstva: Ivana Žebec-Šilj
Sestra: s. Maja Pavla Bašić
ZKL BSI Hrvatski Leskovac

Zajednica karmelskih laika BSI Hrvatski Leskovac okuplja se pri samostanu naših sestara u Hrvatskom Leskovcu. Službeno je osnovana 28. listopada 2009. godine prigodom obilježavanja 90 godina boravka sestara u Hrv. Leskovcu. Video zapis s osnutka pogledajte na našem youtube kanalu.

Naši susreti se održavaju:

PRVOG UTORKA U MJESECU U 20:00 h.
Oblikovan je kao Lectio divina – molitveno čitanje Božje riječi na kojem se hranimo i obogaćujemo bogatstvom Božje riječi.

TREĆEG UTORKA U MJESECU U 20:00 h.
Različito oblikovanih sadržaja: nekad više edukativnog, nekad molitvenog karaktera (predavanja, rad po skupinama, euharistijsko klanjanje, različiti molitveni oblici i sl.).

Ispravno shvaćena i življena molitva potiče nas na sudjelovanje u karitativno – misijskom djelovanju i zadaćama Crkve. Naša trajna karitativna akcija je svake prve nedjelje u mjesecu kada prikupljamo higijenske i kućanske potrepštine za obitelji u potrebama.


Leskovački brijeg 15
10251 Hrvatski Leskovac
Tel. +385 (1) 6578 848
Fax. +385 (1) 6578 848
e-mail: hrv.leskovac@karmelbsi.hr
Voditeljica: Renata Ivoš Krajina
ZKL BSI Slavonski Brod

Zajednica karmelskih laika BSI u Slavonskom Brodu djeluje pri Samostanu Majke Božje Karmelske od 22. siječnja 2011. godine. Tim činom okrunjeno je višegodišnje redovito sastajanje tamošnjih vjernika laika na molitvu sa sestrama Karmelićankama BSI.

Zajednica ima susret svaku ZADNJU SUBOTU U MJESECU u 17:00 h, a članovi se okupljaju i DRUGE SUBOTE U MJESECU na slavljenju Svete mise sa članovima Škapularske bratovštine kojoj i sami pripadaju.

U sklopu Zajednice djeluje:
• Karitativna skupina
Dramska družina (zajednica izvodi scenske prikaze na biblijske teme koje prikazuju na župama)
• Molitveni vijenac sv. Josipa (srijedom zajednica moli i posti za članove u potrebi, duhovni rast Zajednice, te na nakane emeritusa pape Benedikta)
• Pokrenuli su i akciju “posvajanja” svećenika iz svog kraja, tako da cijela obitelj moli za pojedinog svećenika.


Eugena Kvaternika 33
35 000 Slavonski Brod
Tel. +385 (35) 441 690
Voditeljica: Antonija Martić
Mob. +385 (99) 5986 438
e-mail: a.marti@vip.hr
Sestra: s. Stanislava Vidačković
ZKL BSI Split

U Splitu je naša zajednica osnovana 16. prosinca 2012.

Naši susreti:

Sastajemo se dva puta mjesečno
1. ponedjeljak u mjesecu - LECTIO DIVINA
3. nedjelja u mjesecu - različito koncipirano:

predavanje - rad po grupama - klanjanje
predavanje svećenika- klanjanje - druženje

Jednom godišnje je jednodnevna duhovna obnova i sudjelovanje u zajedničkim hodočašćima svih zajednica.

Članovi zajednice aktivni su u župskim aktivnostima: pjevanje u zboru, uređenje crkve, posjet bolesnicima i potrebnima, organiziramo i karitativne akcije prigodom misijske nedjelje, u Došašću i korizmi (prodaja kolača, izrada adventskih vijenaca i božićnih aranžmana, sakupljanje prigodnih paketa za nezbrinutu djecu...).


Baruna Trenka 18
21 000 Split
Tel. +385 (21) 325 500
Voditeljica: Josipa Glibota
e-mail: gjosipa@yahoo.com
Članovi vodstva: Snježana Čotić, Nada Bošnjak, Ankica Raos, Radojka Perković, Frane Petričević
Sestra: s. Dijana Pučko
e-mail: s.dijana.pucko@gmail.com
ZKL BSI Strmec Samoborski

Zajednica karmelskih laika BSI Strmec osnovana je 13. travnja 2013. godine. Djeluje pri samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Strmcu. Zajednicu čini 31 član od kojih je većina već duže vezana uz sestre i karmelsku duhovnost. Prvi članovi bili su primljeni u Zajednicu karmelskih laika BSI Zagreb, a osnutkom u Strmcu uključili su se u novoosnovanu zajednicu.

Zajednica ima susrete DRUGI I ČETVRTI UTORAK U MJESECU.


Savska 2/1
10 434 Strmec Samoborski
Tel. +385 (1) 3385 080
e-mail: strmec.samoborski@karmelbsi.hr
Voditeljica: Ankica Jelenc
Članovi vodstva: Verica Hrvoj, Danica Petravić, Anica Vojvodić
Sestre: s. Anica Marija Cvitković i s. M. Viktorija Sanjković
ZKL BSI u svijetu

Naša Zajednica karmelskih laika BSI dio je velike karmelske obitelji. Laici su na različite načine pridruženi Karmelskom Redu i na različite načine žive duh Karmela u svijetu i u svome obiteljskom životu. Sestre Karmelićanke BSI u Hrvatskoj su prve počele okupljati karmelske laike. Osvjedočene bogatstvom i blagoslovom dijeljenja karizme s laicima i druge naše Provincije u svijetu otvaraju se tome iskustvu. Sestre u Brazilu također su osnovale Zajednicu karmelskih laika BSI, 2010. godine, prigodom obilježavanja 25. godišnjice njihovog misijskog djelovanja. Također i naše sestre u Rusiji okupljaju laike u zajednici "Lada".